Anja har lurat män på miljoner
Anja har lurat män på miljoner - Foto: Leo Sellén & Fredrik Sandberg / TT

Anja har lurat män på miljontals kronor – i tolv års tid: "Skådespeleri"

I ett avsnitt från Sverige Radios podd Kaliber intervjuvas Anja som låter kärlekskranka män ingå i kärleksrelationer med henne - med baktanken att tjäna pengar genom utpressning och manipulation.


Romansbedrägeri – skydda dig

Varningssignalen - plötsligt behov av pengar. En relation kan pågå under en längre tid, och i början kan det handla om mindre belopp. Men så snart en betalning är gjord uppstår ytterligare utgifter och behov av pengar.

Har du blivit utsatt ska du kontakta din bank direkt. Om en transaktion nyss har genomförts kan banken ha möjlighet att stoppa den.

Anmäl till polisen. Ta hjälp och stod av personer i din omgivning.

Avbryt all kontakt, även med personer som påstår att de kan hjälpa dig att få pengarna tillbaka.

Källa: Polisen

I över tolv år har Anja lurat män på miljontals kronor - utan att bli ertappad. I Sveriges Radio “Kaliber” berättar hon om sina metoder. Mot anonymitet berättar Anja hur hon livnärt sig på att utpressa och manipulera män.

– Det är bara skådespeleri. Allting. Ingenting jag säger till dem kommer från hjärtat. Jag ljuger så mycket jag bara orkar, säger “Anja”, som egentligen heter något annat, i programmet.

Anjas väg till att bli skicklig manipulatör började i tonåren. Första bedrägeriet genomförs när hon bestämmer sig för att lura en äldre man som hon kommer i kontakt med på en telefondejting-linje.

Mannen i fråga överför en större summa till henne, bland annat så att hon kan köpa en tågbiljett hem till honom. Men med en något tyngre plånbok senare - väljer hon att blockera hans nummer.

Anja blir flera miljoner rikare genom romansbedrägerier

I programmet berättar Anja hur hon genom åren lär sig att råna män, och utpressa dem så de inte anmäler. Brottsliga romansbedrägerier, så kallad sol-och-vårande, är något hon än i dag arbetar metodiskt med.

Anja träffar män och ljuger om olika omständigheter och tillfällen hon behöver pengar för. Även bröllop planeras. Hon nämner även att hon är beredd på att åka fast, men säger att risken är minimal.

– Det är svårt, det är jättesvårt för dem. Jag ligger flera steg före. Före bankerna, före polisen, säger Anja i programmet.

Anjas drivkraft är att snuva män på kärlek och pengar

Kaliber tar del av kontoutdrag från flera konton hos olika banker. Summor upp till hundra tusen och emellanåt mer sätts in kontinuerligt under åren. Anja har däremot ingen registrerad inkomst. Under de senaste tolv åren har enbart en av bankerna där hon haft konton vid ställt frågor om hennes transaktioner. Banken i fråga har nöjt sig med påhittade svar.

I slutet av programmet säger Anja att hon tänker fortsätta - och att det i lagens ögon finns värre saker att utreda än män som snuvas på pengar och kärlek.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!