GW menar att ledningen bör bytas ut "som förstår sig på den här problematiken".
GW menar att ledningen bör bytas ut "som förstår sig på den här problematiken". - Foto: Johan Nilsson/TT och Anders Wiklund/TT

GW Perssons skarpa kritik: Ersätt hela polisledningen

Hela den svenska polisledningen bör bytas ut. Det säger kriminologen Leif GW Persson i TV4:s Nyhetsmorgon efter SvD:s granskning om varför polisen inte klarar av att hantera gängkriminaliteten.


På onsdagen publicerade Svenska Dagbladet en granskning kring varför polisen inte lyckats lösa gängmorden som pågår i våra förorter. 

GW Persson kritik mot polisledningen 

När kriminologen Leif GW Persson medverkar i TV4:s Nyhetsmorgon samma på onsdagen kommenterar han granskningen, och håller inte tillbaka när han kritiserar ledningen inom polisen. 

– Jag känner många av kritikerna och jag delar deras uppfattning. Vad den högsta polisledningen har missat är den självklarhet som består i att 95 procent av all brottslighet här i landet är lokal – medan polisledningen driver någon tes om att centralismen inom polisorganisationen ska ökas, säger han.

Leif GW Perssons förslag: "Lyft ut polisledningen"

Enligt Leif GW Persson utarmar man då resurser på lokal nivå och den så kallade kärnverksamheten. 

– Mitt förslag är mycket enkelt. Det är att vi lyfter ut den nuvarande centrala polisledningen, rikspolischefen och hans närmaste medarbetare. De kan med fördel göra något annat. Så ersätter vi dem med personer som förstår sig på den här problematiken, säger han.

Kriminologen fortsätter rikta hård kritik mot ledningen. 

– Jag är väldigt besviken på vår nya rikspolischef, han är ett undantag. Nästan alltid är det höga jurister som helt saknar polisiär erfarenhet. Men han är inte det, utan han har patrullerat sig upp hela vägen. Jag hade hoppats mer på honom, säger han i Nyhetsmorgon

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!