Får man fly om det blir krig i Sverige?
Skulle Sverige hamna i krig har alla mellan 16 och 70 år en plikt. - Foto: Mikael Fritzon/TT och Johan Nilsson/TT

Därför får du inte fly om det blir krig – det händer om du åker fast

Skulle Sverige hamna i krig har alla mellan 16 och 70 år en plikt. Men finns det egentligen möjlighet att fly, om man skulle bli alltför rädd? Och vad händer om man blir fasttagen vid gränsen?


Sedan Ryssland startade krig i Ukraina den 24 februari har omvärldsläget förändrats drastiskt och hotbilden mot Sverige ökat. Just nu finns inget reellt militärt hot, men tonläget från ryskt håll har skärpts. 

I Ukraina ska alla män mellan 18 och 60 stanna och försvara landet, men i Sverige är den motsvarande lagstiftningen könsneutral. 

Det är din plikt om kriget kommer till Sverige 

Alla mellan 16 och 70 år ingår i totalförsvarsplikten. Inom lagen om totalförsvarsplikt finns tre olika former för hur man kan tjänstgöra; värnplikt, civilplikt och allmän tjänsteplikt. Det kan innebära att man fortsätter på sitt vanliga jobb, arbetar inom en frivilligorganisation eller får i uppgift att utföra ett arbete som är "särkilt viktigt för totalförsvaret".

Här kan du läsa mer om vad din plikt är – om kriget kommer.

Får man fly om det blir krig i Sverige?

Skulle det värsta inträffa i Sverige, hur skulle vi egentligen reagera? Och har vi möjlighet att fly till ett grannland om vi blir alltför rädda? 

Har du blivit uttagen till värnplikt, blivit krigsplacerad och blir inkallad vid krig, då är det faktiskt ett brott att fly, förklarar Michael Malm på Försvarsmaktens totalförsvarsavdelning för Nyheter24

Men vad skulle egentligen hända om man då försöker lämna landet? 

– Det är en polisiär uppgift och inte en militär uppgift. Vi inom försvarsmakten eller det militära försvaret kommer aldrig jaga folk, utan de som har den uppgiften är polismyndigheten. Och om man försöker fly och blir fasttagen, exempelvis vid en gräns, då har man begått ett brott och då får man stå till svars för det, förklarar Michael Malm.  

Michael Malm från totalförsvarsavdelningen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Vad blir straffet om man lämnar landet – när man är under plikt?

Är man under plikt och flyr så har man alltså begått ett brott, och riskerar att omhändertas av polisen. Men straffsatsen påverkas av om Sverige är i krig eller inte. 

– Om det inte är höjd beredskap, då kan man bli dömd till böter eller fängelse i högst ett år. Om det däremot är höjd beredskap, då kan det bli fängelse i lägst sex månader och högst fyra år för samma brott. 

Om du vill lämna landet så kan du göra det om du inte är under den formella plikten, förklarar Mikael Malm. 

Däremot tror han att det endast är en väldigt marginell del som eventuellt skulle försöka lämna landet. Mikael Malm menar på att vi idag ser en enorm tillströmning till bland annat hemvärnet, och andra frivilligorganisationer. 

– Väldigt många av exemplen vi ser visar på precis det motsatta. Folk vill ta ansvar, folk vill veta vad de kan bidra med, folk vill engagera sig, säger han till Nyheter24. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!