Det råder brist på glasflaskor
Till följd av pandemin och kriget i Ukraina råder akut glasflaskbrist i Sverige. - Foto: Janerik Henriksson/TT och Stian Lysberg Solum/TT

Akut brist på glasflaskor – bryggerierna vädjar till öldrickare

Till följd av pandemin och kriget i Ukraina råder akut brist på glasflaskor i Sverige. Efterfrågan har ökat, och utbudet har minskat. Nu vänder sig bryggerierna till alla som dricker öl och läsk om hur de kan hjälpa till.


Brist på glasflaskor hotar ölen och läsken i Sverige, något som Nyheter24 tidigare har rapporterat om.

Detta då bryggerier i Skandinavien kommer att sakna miljontals glasflaskor i år. Produktionen av glasflaskor har saktat ned på grund av pandemin, och situationen förvärrades ytterligare i samband med Rysslands krig i Ukraina då båda länderna utgör stora glasproducenter. 

Bryggeriernas önskan: Panta era öl- och läskflaskor 

Nu vädjar branschorganisationen Sveriges Bryggerier till alla läsk- och öldrickare att hjälpa till genom att panta mer av sina flaskor, rapporterar GP. 

– Miljontals flaskor som skulle kunna återanvändas hamnar fel, säger Anna-Karin Fondberg, VD på Sveriges Bryggerier, i ett pressmeddelande.

Försäljningen av dryck ligger drygt 30 procent över det årliga snittet på sommaren, vilket gör att behovet är stort.

Varje år säljs totalt drygt 32 miljoner liter öl, vatten och läsk på returglasflaska varje år. Sverige har retursystem för flaskor på 33 cl samt 50 cl, men trots detta är det fortfarande många flaskor som inte pantas. En pantad glasflaska kan användas upp till 40 gånger till.

"Vi vädjar därför till alla som konsumerar läsk eller öl"

Mellan sju och nio miljoner nya flaskor, bland 50 cl-flaskorna, förs till retursystemet. Det största bortfallet är flaskor som köpts från Systembolaget – hela 86 procent. Av den totala andelen flaskor slängs en fjärdedel, skriver GP

– Det är framför allt 50 cl returglasflaskor som köps i singelförpackningar där man missar pantsymbolen och kanske inte heller noterar att man betalar pant vid inköpstillfället. Intresset för returglas har ökat, fler och fler människor vill värna om miljön och våra resurser. Vi vädjar därför till alla som konsumerar läsk eller öl att fortsätt välja returglas men att hantera förpackningen rätt, säger Anna-Karin Fondberg i pressmeddelandet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!