Oskuldskrav till dess att de är myndiga eller vuxna — verkligheten för flickor i i årskurs nio i Botkyrka.
Oskuldskrav till dess att de är myndiga eller vuxna — verkligheten för flickor i i årskurs nio i Botkyrka. - Foto: Gorm Kallestad & TT

Var tredje tonårsflicka i kommunen lever med “oskuldskrav”

En stor andel flickor i Botkyrka har "oskuldskrav" på sig hemifrån – krav om att vara oskulder när de gifter sig. Nu ska en handlingsplan för att åtgärda problematiken ut på remiss i alla berörda förvaltningar.


I tisdags klubbade kommunstyrelsen i Botkyrka igenom en handlingsplan, som grundar sig på en kartläggning bland kommunens niondeklassare, mot ”hedersrelaterat våld och förtryck”, rapporterar lokaltidningen Mitt i.

Kartläggningen visar att mer än en tredjedel av flickor i årskurs nio i Botkyrka har "oskuldskrav" på sig tills de är gifta. Utredningen av Botkyrkas niondeklassare har TRIS (Tjejers rätt i samhället) gjorts under 2021 på uppdrag av kommunen. 

Hoten begränsar flickors handlingsutrymme

Kartläggningen visar att 35 procent av flickorna har "oskuldskrav" på sig tills de gifter sig, ytterligare 23 procent får inte välja sin framtida partner. För pojkarna har 19 procent ett oskuldskrav.

– Det är tyvärr inte förvånande. Vi hade en duktig forskare från Uppsala som gjort studier som visar på liknande siffror. Men det var viktigt att få det här svart på vitt så att vi kan börja arbeta långsiktigt för att motverka att det ser ut så här, säger kommunalrådet Ing-Marie Viklund (L) till Mitt i.

Handlingsplanen ska ut på remiss i alla berörda förvaltningar innan den kan klubbas officiellt efter sommaren.

– Ambitionen är att alla som arbetar med barn och unga inom kommunen ska vara utbildade i hur man upptäcker den här typen av problematik och hur man ska agera om man ser det. Ingen ungdom ska missas eller glömmas bort, säger Ing-Marie Viklund (L) till Mitt i.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!