Emma Schols är en av värdarna i Sommar i P1 2022
Emma Schols är en av värdarna i Sommar i P1 2022 - Foto: Larsen, Håkon Mosvold/TT/Marie G Nilsson/Sveriges Radio

Emma Schols räddade sina sex barn ur lågorna – överlevde mirakulöst

En septembermorgon 2019 förvandlades Emma Schols liv till en mardröm, när en brand utbröt i hennes hem. Genom att använda sig själv som en mänsklig sköld lyckades Emma rädda sina sex barn undan lågorna – men var nära att mista sitt eget liv.


Torsdagen den 9 juni gick Sveriges Radio ut med den kompletta listan över årets sommarvärdar. Med på listan finns namn som Stefan Ingves, Anis Don Demina och Edvin Ryding. 

Ett för allmänheten mer okänt namn var Felicia Nestler, dotter till Aki Paasila som hittades död vid Arbogakvinnan Johanna Möllers familjestuga under sommaren 2015. I sitt sommarprat kommer hon berätta mer om hur det var att sörja sin pappas bortgång under en hård mediebevakning. 

Här kan du läsa mer om Felicia Nestlers sommarprat 2022. 

Emma Schols: En av sommarpratarna i P1 2022

Ytterligare ett namn på listan över värdar i årets Sommar i P1 är sexbarnsmamman Emma Schols. En septembermorgon för knappt tre år sedan var hon med och varje förälders mardröm, när familjens hus plötsligt började brinna.

Hennes man var redan på jobbet och hon stod och klädde på sig för dagen när hon hörde en av sina söner skrika att det brann på nedervåningen.

Målet: Rädda de andra innan hon brann upp

Emma Schols sprang ner till tv-rummet och såg hur två av hennes söner stod bland stora lågor. Med sin egen kropp som en sköld mot lågorna bar hon sönerna ut genom ytterdörren.

Men i samband med detta fick elden syre utifrån och en stor explosion uppstod. Ett stort eldhav kom emot dem – men Emma hade fortfarande bara ett mål i sikte:

– Jag stod mitt i lågorna och tänkte att jag måste hinna rädda de andra barnen innan jag själv brann upp, har Emma tidigare berättat för Allas.

Schols brännskadades på 93 procent av kroppen

Vid det här laget stod husets trappa redan i lågor, men de trotsade Emma Schols för att ta sig upp på övervåningen där hennes resterande fyra barn låg och sov.

Hennes äldsta dotter hade då, i panik, hoppat från balkongen för att hämta hjälp och tillsammans med sin äldsta son kunde Emma, som var svårt skadad, ta sig ut ur huset med barnen på en stege.

– När jag gick nerför stegen med dottern var det som att fötterna klibbade fast i varje steg. Det bara rann blod om mig, har Emma sagt till Aftonbladet

I efterhand kunde läkare konstatera att Emmas kropp var brännskadad till 93 procent. Men hon överlevde.

Foto: Marie G Nilsson

Sommar i P1 2022: Då släpps Emma Schols sommarprat

Den 9 juni släppte Sveriges Radio den kompletta listan över sommarvärdar 2022, och en av dem är överlevaren och mirakelmamman Emma Schols. 

Hennes sommarprat sänds 29 juli i P1.

– Jag vill att de som behöver lite extra hopp i livet ska lyssna på mitt sommarprat, säger Emma Schols till Sveriges Radio.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!