Miljöpartiet vill inrätta en elbilszon i flera centrala delar av Stockholm.
Miljöpartiet vill inrätta en elbilszon i flera centrala delar av Stockholm. - Foto: Anders Wiklund/TT och Martina Holmberg/TT

Här vill Miljöpartiet förbjuda fossilbilar: "Friskare luft"

Miljöpartiet vill inrätta en så kallad elbilszon i Stockholms city och Gamla stan. Partiet vill därmed porta fossilbilar från en del av innerstaden från och med 2026.


Miljöpartiet vill förbjuda fossilbilar, alltså bilar som drivs med diesel och bensin, och införa en så kallad elbilszon i de centrala delarna av Stockholm.

Zonen inkluderar hela området kring Stockholms central, Kungsträdgården och Hötorget. Centralbron, Klarastrandsleden, Klarabergsviadukten och Blekholmsgatan är undantagna.

Miljöpartiet om tänkta elbilszonen: "Härligare"

I ett pressmeddelande uppger Gabrielle Gjerswold (MP), partiets toppnamn i Stockholm inför valet 2022, varför man vill införa en elbilszon.

"Genom att fasa ut bensin- och dieselbilarna kan vi halvera klimatutsläppen i Stockholm. På köpet får vi en stad med friskare luft, som är härligare att bo och växa upp i", säger hon.

I området ska samma regler råda som i miljözoner i dag, vilket innebär att den som kör med en otillåten bil i elbilszonen riskerar böter.

Partiet vill i övrigt minska den totala biltrafiken och se till att den som finns kvar uteslutande går på el.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!