Kriminellas klagomål på svenska fängelser
En kidnappare önskar få mer pengar till fredagsmyset. - Foto: Bertil Ericson/TT och Stella Pictures

Kriminellas klagomål på svenska fängelser – ville ha godis till Let's Dance

En kidnappare vill ha mer pengar till godis, läsk och hygienartiklar. En rånare vill ha mjölk, och en annan fånge vill ha mer kött i soppan. Göteborgs-Posten listar de fångar som anmält kränkningar i svenska fängelser under april och maj 2022.


Under april och maj 2022 anmälde 37 kriminella kränkningar och missförhållanden inne på de svenska fängelseanstalterna. Göteborgsposten listar fångarnas anmälningar.

Kidnappare vill ha mer pengar för att handla fredagsmys

En 23-årig man som sitter på Salberga-anstalten, dömd för misshandel och människorov, är missnöjd över standarden, då han anser att de borde få högre lön. Mannen anser att de "jobbar som slavar här inne" och bör bättre arbetsvillkor.

”På två veckor tjänar jag ungefär 600-700 kronor. Med den lönen ska man köpa tobak, så som snus och cigaretter. Sen behöver man hygienartiklar så som schampo, balsam, hudkrämer osv. Sen ska man handla förbrukningsvaror så som chips, lite godis och kanske om man är sugen på Coca-cola eller kanske lite popcorn till en fotbollsmatch på tv eller till Let’s Dance. Jag förstår att vi är begränsade ifrån friheten, men kom igen, vi är begränsade ifrån att handla det vi vill ha” skriver han, enligt tidningen. 

Fånge vill ha mer kött i soppan

En 54-årig man, dömd för grovt bedrägeri som avtjänar sitt straff på anstalten Halmstad, är missnöjd över maten. 

”Idag fick vi åter lite kött i dagens gryta, den bestod av buljong-vatten till 90 procent, lite grönsaker och väldigt lite kött. Då detta är ett upprepande mönster från köket och vi har försökt framföra detta till både köket och ledningen utan gehör är vi nu tvingade att gå vidare” skriver mannen. 

Han skriver även att de vill lyfta “fruktfrågan”, då bristen på frukt gör att de får vitaminbrist. 

Förnedringsrånare vill ha mer mejeriprodukter

En 34-årig man, dömd för förnedringsrån, anser också att maten på Halmstads anstalt är dålig. Ytterligare 25 fångar på anstalten har anslutit sig. I ett protestbrev till riksdagen skriver fångarna att de bara får 1 liter mjölk och 1 liter fil eller yoghurt per person per vecka. 

Rånare vill ha tillgång till religiösa inspelningar

En 47-årig man dömd för rån mot en kvinna anmäler Täby-anstalten då han inte har fått tillgång till hans pengar och telefon. Mannen är även missnöjd över att han inte får lyssna på religiösa inspelningar.

”År 2022 kriminalvården ligger flera år back. Jag har fått CD-skivor (religiösa) berättelser om olika profeter. Men blev nekat till att få dem” skriver mannen, enligt GP.  

Ytterligare anmälningar som gjorts 

  • Man, 44 år, grovt narkotikabrott. Kumla-anstalten. Har nekats få ta del av regeringens proposition samt förarbeten till lagen. 
  • Man, 25 år, misshandel och bedrägeri. Skänninge anstalt. Är missnöjd över att polisen och Kriminalvården skrivit att han ingår i ett kriminellt nätverk.  
  • Man, 28 år, våldtäkt och misshandel. Salberga-anstalten. Anser det vara personalens fel att han har hamnat i bråk med medfångar och fått varningar. Detta då de placerat honom på vissa avdelningar mot hans vilja.  
  • Man, 27 år, rån. Brinkebergs anstalt. Anser sig bli orättvist behandlad då han inte får ett eget rum. 
  • Man, 28 år, bokföringsbrott. Anstalten Mariefried. Anmäler anstalten för påstått maktmissbruk och bestraffning, samt menar att det sker “bajskastning” på ekobrottslig avdelning. 
  • Man, anstalten Halmstad. Ska snart bli frigiven. Hävdar att anstalten sysslar med maktmissbruk och trakasserier.  
  • Man, 49 år, grov våldtäkt. Salberga-anstalten. Anmäler anstalten för att ha fått två minuter för kort utomhusrast. 
  • Man, 56 år, grovt narkotikabrott. Kumla-anstalten. Anser sig bli hånfullt behandlad av kriminalvårdarna.
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

1 timme sedan
Att gå i pension tidigt betyder minde pengar i plånboken varje månad. Men vet du hur mycket pengar du förlorar på att sluta jobba innan riktåldern?