Barn rekryteras till de kriminella gängen.
Barn rekryteras till de kriminella gängen. - Foto: Jessica Gow/TT och Adam Ihse/TT

Skarpa larmet: Sjuåringar levererar knark åt gängen

Att unga tonåringar används av kriminella gäng är vanligt – men nu kryper rekryteringen ner i åldrarna.
– Vi har sju-åttaåringar som levererar narkotika för tillhörighet och status, säger Carin Götblad, polismästare på Nationella Operativa Avdelningen, NOA, till SVT.


Bland de kriminella gängen är det en vanligt förekommande strategi att använda unga tonåringar vid narkotika- och vapenleveranser för att slippa hårda straff.

Men rekryteringen till gällen börjar ske bland allt yngre barn. Det menar Carin Götblad, polismästare på Nationella Operativa Avdelningen, NOA, som arbetar just med att stävja nyrektryteringen.

– Vi har sju-åttaåringar som levererar narkotika för tillhörighet och status. Men vi har också tonåringar som inte förstod vad de drogs in i och som vill lämna men utsätts då för ordentliga hot, säger hon till SVT.

Carin Götblad: "Små barn i riskzonen"

Carin Götblad menar på att samtliga myndigheter som är inblandade i dessa fall behöver utvecklas för att förhindra att barn dras in i gängkriminalitet.

– I dag har man inte utbildning i ungdomskriminalitet på socionomprogrammet, vi har lärare som behöver få utbildning i att ta ledarskapet i klassrummet och vi poliser behöver bli bättre på att identifiera små barn i riskzonen, säger hon till SVT.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!