Det ska man inte säga till inspektören på uppkörningen.
Sina, 26, berättar vad du absolut inte får säga till inspektören på uppkörningen. - Foto: Gorm Kallestad/NTB/Scanpix/TT och Privat.

Körskoleläraren: Säg INTE det här under uppkörningen

Dagen man ska köra upp gäller det att ha stenkoll på både manövrering och trafikregler. Men det är även en god idé att ha tungan rätt i mun, menar körskoleläraren Sina David. Det finns nämligen något du verkligen ska undvika att säga till inspektören...


Att ta körkort är, för många, ofta en lång och energikrävande process. Men alla kan nog enas om att det absolut svåraste momentet är det slutgiltiga. Själva uppkörningen. Även om eleven har övat i månader så kan stress och nervositet ställa till det rejält.

Nyheter24 har tidigare pratat med körskoleläraren Sina David, 26, som delade med sig av sina bästa tips för att klara uppkörningen. Bland annat hur viktiga de första fem minuterna är.

– De första fem minuterna är avgörande. Tänk på att du ska prata framför hundra personer, eller hålla tal. I början är du lite nervös, men om du tar det lugnt och gör ett bra jobb under de första minuterna får du självförtroendet att klara de svåra utmaningarna, sade han då.

Men nu avslöjar Sina även några misstag som ska undvikas när man står öga mot öga med inspektören.

Här kan du läsa om 11 stöttande råd om du kämpar med körkortet.

Det ska du inte säga till inspektören på uppkörningen

De allra flesta som har tagit körkort vet hur nervöst det var att sätta sig i bilen dagen man skulle köra upp. Något som även inspektören är väl medveten om, och nervositet är normalt och ofta oundvikligt. Att påtala att man är nervös inför vad som komma skall, är därför inget inspektören reagerar på.

Men det finns något som du bör undvika att säga – om du vill ha inspektören på din sida.

– Innan elever ens ska köra upp kommer de med bortförklaringar som exempelvis “jag har sovit väldigt dåligt” eller “jag har inte ätit frukost”. Då sänder det en negativ signal, det visar mer att du är för nervös, förklarar Sina David för Nyheter24.

Även om bortförklaringarna i många fall kan vara sanna, då det ofta är svårt att sova eller äta när man är nervös, hjälper det inte att påtala det för inspektören.

– Även om man inte har sovit eller ätit bra kanske det är bättre att vara tyst helt enkelt. De bryr sig inte, säger Sina och lägger till:

– Det kan istället leda till att inspektören är extra uppmärksam under uppkörningen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bortförklara inte heller dina egna misstag

Något annat som är bättre att att hålla för sig själv är om du gör ett misstag under själva uppkörningen – här hjälper inte heller bortförklaringar.

– När eleverna sitter i bilen under uppkörningen och själva gör fel, så bortförklarar de sig ofta och säger att "det var den andra bilistens fel", förklarar Sina.

Ett konkret exempel på detta är när en elev missar att en buss blinkar vänster på en väg där det råder en hastighetsbegränsning på 50km/h eller under. Den så kallade "hållplatsregeln" innebär nämligen att bilisten ska lämna företräde. Något som en färdigutbildad körskoleelev ska ha koll på, och planera för, och om inte blir det inget körkort i slutet av bilresan.

– När bussen sedan blinkar vänster så måste inspektören bromsa, och eleven i sin tur kanske då menar på att bussen ”blinkade plötsligt”, avslutar Sina David.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

45 personer har omkommit i en bussolycka i Sydafrika, enligt landets transportdepartement.

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.