Det visste du inte att inspektören kollar efter på uppkörningen
Förutom regler och manövrering är det en annan grej inspektören vill bekräfta att du gör - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Gorm Kallestad/Scanpix/TT

Det visste du inte att inspektören kollar efter på uppkörningen

Högerregeln, väjningsplikt och hastighetsbegränsningar. Det är mycket att ha i huvudet under en uppkörning. Men förutom regler och manövrering är det en annan grej inspektören vill bekräfta att du gör.


På sommarhalvåret, när vägarna är något torrare, är det många som passar på att ta det efterlängtade körkortet. Efter månader av att öva, öva och öva – är det i regel dags att köra upp. Ett moment som inte alltid är helt lätt, och det kan vara svårt att lägga band på nerverna.

Därför gäller det att vara så förberedd som möjligt. Nyheter24 har tidigare pratat med körskolläraren Sina David, 26, om vad man inte ska säga till inspektören på uppkörningen, och 5 misstag du inte vill göra när du kör upp.

Något som också är bra att hålla koll på är just kollen. Enligt Sina finns det något alla inte känner till att inspektören kikar efter.

Det kollar inspektören efter på uppkörningen

– Det finns två saker som elever, speciellt de som övningskör privat, inte känner till. Det ena är att inspektörerna kollar var du kollar. Vi har en spegel, både trafikskollärare och inspektörer, som är placerad för att man ska kunna se elevens ögon.

Sina menar vidare att många elever som han stött på i sitt yrkesliv är av uppfattningen att man måste överdriva sina rörelser vid exempelvis koll av "döda vinkeln". Men riktigt så enkelt är det inte.

– Du kan inte fejka något. De kollar så du kollar när det är rätt. De ser varför du kollar i dina speglar, du kan inte lura dem genom att överdriva, avslutar Sina David.

Men med det sagt är det nog inget som inspektören inte kollar efter, så se till att du övat ordentligt inför den stora dagen!

/
Bil
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här är namnen att ha koll på i Trumprättegången

Gruvbolag får leta mineral på samebys område

Ett gruvbolag får rätt att leta mineraler i ett område väster om Kiruna trots motstånd från Gabna sameby, rapporterar SVT Sápmi.

Per Anger-priset till kambodjansk fackledare

Den kambodjanska människorättsförsvararen Sithar Chhim tilldelas årets Per Anger-pris för sin kamp för bättre villkor för landets arbetare.

Kriminella använder Foodoras kläder vid brott

Matleverantören Foodoras kläder och väskor utnyttjas gång på gång av kriminella som förklädnad när de begår brott, visar P4 Göteborgs granskning.

Glatt på Asienbörserna

De ledande börserna inledde alla torsdagshandeln i dur i ett läge där investerarna ändå fortsatt håller ett vakande öga på händelseutvecklingen i Mellanöstern.

Stopp för fler hotell i Amsterdam

1 timme sedan
Den som vill bygga nya hotell gör bäst i att söka sig någon annanstans än till Amsterdam.