Tisdag 16 Aug
Stockholm

Larmet – här sprider sig gonorrén som en löpeld: "Extremt"

Kondom och genrebild på sex.
Personer som tror sig vara smittade av gonorré prioriteras över vanliga rutinkontroller i Skåne. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Isabell Höjman/TT

I Skåne ökar nu antalet smittade av könssjukdomen gonorré till onormalt höga nivåer. Personer som tror sig vara smittade prioriteras över vanliga rutinkontroller.
– Vi gör i princip inget annat än behandlar gonorré, säger enhetschefen på centrum för sexuell hälsa i Malmö.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Pandemin, en tid som präglades av restriktioner och en minskad nära kontakt med andra människor, gjorde så att antalet smittade av könssjukdomen gonorré minskade.

Antalet smittade av könssjukdomen gonorré skenar i hela Skåne

Men under våren har antalet smittade stigit rejält i hela Skåne, rapporterar P4 Malmöhus. Till och med så pass mycket att alla misstänkta fall av gonorré prioriteras över vanliga rutinkontroller i Malmö.

– Vi gör i princip inget annat än behandlar gonorré och provtar patienter, säger Maria Pilåker, enhetschef på centrum för sexuell hälsa i Malmö, till radiokanalen.

I mars hade de 13 bekräftade fall av könsjukdomen, 24 fall i april och förra månaden hade siffran stigit till 36. En ovanligt hög siffra enligt Pilåker.

– De (som misstänker att de har gonorré. reds. anm.) måste in och testa sig så vi får någon hejd på det här.

Ökningen av gonorré började innan pandemin

Att gonorrésmittan ökat var något som Smittskydd Skåne påtalade redan innan coronan slog till.

– Ökningen som började innan pandemin beror på att gonorrén har tagit sig in i grupper som utsätter sig för hög risk att smittas och har många sexpartners, Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare, till P4 Malmöhus och understryker hur viktigt det är att skydda sig med kondom.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.