Fredrik Reinfeldt försvarar Sveriges invandringspolitik
Fredrik Reinfeldt var Sveriges statsminister mellan 2006 och 2014. - Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Fredrik Reinfeldt: Vår invandring är inte ett misslyckat exempel

Den före detta statsministern Fredrik Reinfeldt köper inte bilden av att Sverige har fört en misslyckad invandringspolitik. Det säger han i en intervju med DN.


Fredrik Reinfeldt var Sveriges statsminister mellan 2006 och 2014, och är idag ordförande för branschorganisationen Visita. Här kan du läsa om hur mycket pengar Fredrik Reinfeldt tjänar

I en intervju med Dagens Nyheter nämner Reinfeldt att en allt äldre befolkning, i kombination med lågt barnafödande, gör att invandring behövs i Sverige. 

–  Vi har levt i ett slags evig tro på att vi bara ska bli fler. Men nu viker trenden globalt av, framför allt i högt utvecklade ekonomier. Jag brukar peka på den japanska modellen: med lågt barnafödande och att stänga landet för invandrare så har du skapat det perfekta äldreboendet, säger han till DN.

Fredrik Reinfeldt om invandringen: Sverige har inte misslyckats 

Den tidigare statsministern betonar att vi inte ska köpa bilden av en misslyckad invandringspolitik. 

– Sverige ska inte köpa bilden av att vi är det misslyckade exemplet. Tvärtom, menar Fredrik Reinfeldt.

Under valrörelsen 2014 höll Fredrik Reinfeldt ett uppmärksammat tal där han bad svenska folket att “öppna sina hjärtan” för människor på flykt. Hans parti Moderaterna har sedan dess gjort en skärpning av invandringspolitiken.

– Jag efterhandskonstruerar inte. Det var ett annat liv och ett annat uppdrag och det kan bara förstås där och då vad jag försökte säga, säger han till DN.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!