Före detta tjuven Billy avslöjar hur du skyddar dig mot inbrott.
Före detta tjuven Billy avslöjar hur du skyddar dig mot inbrott. - Foto: Martina Holmberg/TT och Anders Wiklund/TT

Före detta inbrottstjuven avslöjar – enkla knepet som skrämmer bort oss

En skräck för många är att komma hem till en uppbruten dörr och med ett smyckeskrin som ekar tomt. Nyheter24 frågade den före detta inbrottstjuven Billy Hellström vad som brukade få honom att välja ett annat objekt.


För många är det nervöst att låsa dörren bakom sig för att åka iväg på semester, och därmed lämna sitt hem obevakat. Ingen vill ju komma hem till ett hem som är vänt uppochner – där dyra värdesaker fattas. 

Nyheter24 frågade den före detta inbrottstjuven vad man ska tänka på för att skydda sig. 

Före detta tjuven avslöjar – så skyddar dig mot inbrott

Idag är Billy Hellström, 66, aktiv inom KRIS, Kriminellas Revansch i Samhället sedan sju år tillbaka, och försöker istället hjälpa andra. Han har lämnat det kriminella livet bakom sig, men i bagaget har han otaliga inbrott och rån. 

– Jag växte upp i ett missbrukarhem och där fick man lära sig stjäla det första man gjorde. Men så började jag knarka redan 1970, och började då göra inbrott och rån, berättar han. 

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Före detta inbrottstjuven: Det skrämmer bort oss

Billy poängterar att det är svårt att skydda sig mot inbrottstjuvar, men under tiden när han var som mest aktiv fanns det vissa saker som skrämde bort honom. 

– Att ha goda grannar som tömmer brevlådan åt dig. Man går ju inte bara förbi en dag om man är intresserad av ett hus, utan då går man förbi under en veckas tid kanske. Då ser man hur det fylls på i brevlådan. 

Det här ska du tänka på – för att inte få inbrott

Han förklarar att han även brukade hålla utkik efter saker som förändrades i fönstren. 

– Det är bättre om det lyser i köket ena kvällen, och sedan kanske lyser i vardagsrummet andra kvällen. Då tänkte jag ju att de är hemma och började titta på ett annat objekt istället. Grannsamverkan är det bästa, förklarar han och fortsätter: 

– Eller att man har en radio på hela tiden så att det låter som att folk är hemma. Då brukade jag skita i det, säger Billy Hellström till Nyheter24.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Norsk räktrålare drog upp död kropp

C: KU-anmäler Kristersson och Pourmokhtari

I bästa fall har regeringens klimatredovisning varit vilseledande, i sämsta fall är det rena lögner, anser Centern. Nu KU-anmäls statsminister Ulf Kristersson (M) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Bjuder in alla partiledare om hot mot EU-val

Statsminister Ulf Kristersson (M) bjuder in alla partiledare till ett möte med det Nationella säkerhetsrådet för att informera om risken för otillbörlig påverkan inför EU-valet i juni.

Miljöpartiet KU-anmäler Bohlin

Miljöpartiet KU-anmäler ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M). Detta efter hans agerande i samband med att en anställd avskedades från Energimyndigheten.

Storm slår hårt mot Ukrainas sköra elsystem

Tiotusentals människor är utan ström i Ukraina sedan starka stormvindar och skyfall lett till ytterligare skador på landets energiinfrastruktur.

Samband mellan sprängningar utreds – kvinna dog

Åklagare ser samband mellan den dödliga explosionen i Storvreta och sprängningar i Hässelby respektive Linköping i september. Ärendena utreds nu ihop.