Lördag 25 Jun
Stockholm

Så blir vädret i juni, juli och augusti – här blir det varmast

Det här är långtidsprognosen för vädret i sommar.
Det här är långtidsprognosen för vädret i sommar. Foto: Erik Mårtensson/TT och Hasse Holmberg/TT

Hittills har årets första sommarmånad bjudit på en del omväxlande väder – och det ser ut att hålla i sig under resten av årstiden. Det här är meteorologens långtidsprognos för juni, juli och augusti.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det som kommer känneteckna den här sommaren är ganska ostadigt väder. Det berättar meteorologen Martin Lindberg för Expressen. 

Lindberg, från danska DMI, har tagit fram en långtidsprognos baserad på flera olika faktorer, så som statistiska samband och jämförelser med år med liknande förutsättningar. 

Så här blir sommarvädret i juni, juli och augusti. 

Så blir vädret i juni 

Det relativt ostadiga vädret som juni hittills har bjudit på ser ut att fortsätta på samma bana, enligt Lindberg. 

Temperaturen ser ut att kunna ligga omkring eller lite under det normala för juni i södra Sverige. Norrut kan det bli lite över den normala temperaturen. 

Juni förutspås också ha lite mer nederbörd än vad som är normalt, något som kan stabilisera sig i övergången till juli.  

– Juni kommer med hög sannolikhet ha det här ostadiga sättet med kortvariga högtrycksryggar som då ger lite soligare väder kortvarigt, sammanfattar Martin Lindberg till Expressen. 

Så blir vädret i juli

Enligt prognosen kommer julivädret vara en aning mer stabilt än juni. Lindberg menar att det kommer fler perioder med stabilt och soligt väder, även om det även kan bli fortsatt ostadigt även i juli. 

– Det är en större möjlighet till stabilare perioder med högtrycksryggar och då blir det klart lite varmare, det kan bli 20-25 grader i perioder. 

I mitten och slutet av juli är de perioder med störst chanser till sommarväder. 

Så blir vädret i augusti

Långtidsprognosen pekar på att det ostadiga vädret återvänder i augusti. 

– En bit in i juli och augusti kan det bli fina perioder och bättre väder. Det ser ut att bli mer och mer ostadigt i augusti. Det är en orkansäsong på Atlanten som är aktiv och den brukar komma i gång i augusti, säger Martin Lindberg. 

Temperaturen i augusti ser ut att bli vad som anses vara normalt för den tiden på året, men på vissa håll kan det bli kallare än snittet. Även nederbördsmängden ser ut att bli normal, men skurar kan göra läget osäkert. 

“Ingen kall sommar” – så summerar Lindberg vädret. Sydvästra Sverige får mest ostadigt väder, och i de östra delarna kan det bli lite torrare, rapporterar Expressen

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.