Vad händer egentligen i hjärnan hos folk med schizofreni?
Vad händer egentligen i hjärnan hos folk med schizofreni? - Foto: Unsplash

Ny studie visar: Det händer i hjärnan hos människor med schizofreni

Forskarna kan vara närmare en ökad förståelse om vad som händer i hjärnan hos personer som drabbas av psykiska sjukdomar som schizofreni.


Med hjälp av nätverk av nervceller som bildar små minihjärnor i laboratorium kan forskare förstå vad som händer biologiskt i hjärnan och testa nya läkemedel på nya och effektiva sätt, skriver Vetenskapsradion.

Ny studie kan förklara schizofreni

Enligt en ny studie verkar hjärnans immunceller med mikrogliaceller skära och städa bort för mycket synapser i en del unga personers hjärnor vilket stör nervcellernas kommunikation med varandra och ökar risken att insjukna i schizofreni.

Synapser ska delvis städas bort när hjärnan mognar men om de städas bort för mycket tycks det ha en koppling till psykoser.

TT
/
/
Senaste nytt

Ryska hackare tar på sig attack mot myndighet

Oro för Trump när EU vill satsa på försvaret

Köp tillsammans och köp europeiskt. Det är maningen när EU-kommissionen vill få fart på både försvar och försvarsindustri i Europa.

Våldtog 13-åring – döms till 14 års fängelse

En 40-årig man döms till 14 års fängelse för våldtäkt mot barn, mordförsök samt olaga frihetsberövande, rapporterar lokala medier.

Visitationszoner försenas en månad

Regeringen skjuter upp visitationszonerna en månad till den 25 april. Detta efter att Lagrådet kritiserat den snabba hanteringen.

Polisen i Tingsryd rapporterar om trafikolycka

"Larm om trafikolycka, Konga", skriver polisen på sin hemsida.

Folkkongressen: Kina satsar mer på försvaret

1 timme sedan
Kina ökar sin försvarsbudget med 7,2 procent, meddelas på den stora årliga folkkongressen som inleds i huvudstaden Peking på tisdagen.