Efter sommaren väntas covidfallen öka igen.
Efter sommaren väntas covidfallen öka igen. - Foto: Malin Hoelstad/SVD/TT & Arkivbild/TT

Kraftig uppgång av antal covidfall väntas efter sommaren

Spridningen av covid-19 i Sverige kan öka kraftigt efter sommaren, enligt två nya scenarier som Folkhälsomyndigheten tagit fram.


I sommar bedöms spridningen ligga på en låg nivå. Men i slutet av augusti efter sommarlov och semestrar kan den ta fart och sedan fortsätta stiga under september månad.

Eftersom luftvägssjukdomar är säsongsberoende har sommaren generellt varit en period då spridningen av covid-19 minskar, men redan nu ser forskare en ökning av viruset, rapporterar Aftonbladet.

Underlaget till upptäckten är efter de flera mätningar som gjorts av virushalter i avloppsvatten på olika ställen i landet. 

I höst väntas alltså en ökning av landets coronfall, enligt Folkhälsomyndigheten. Anledningen till detta är en ny, särskilt smittsam version av omikron - den variant av sars-cov-2 som är det virus som orsakar covid-19.

– Den tar sig ännu lättare förbi immunförsvaret. Oavsett om man är vaccinerad eller redan har haft en infektion, säger Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar vid Sahlgrenska akademin och överläkare på infektionskliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, med hänvisning till Aftonbladet.

Myndighetens scenarier sträcker sig från den 20 juni till 20 september.

Smittan når kulmen i slutet av september

Enligt det första beräknas det vara omkring 2 700 fall per dag i slutet av september. Enligt det andra kan det bli cirka 7 000 fall per dag i slutet av september.

"Risken för att smittspridningen av covid-19 skulle resultera i ett stort vårdbehov bedöms som liten, eftersom många är vaccinerade eller nyligen har haft covid-19", säger Sara Byfors, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!