Här är 5 vanliga misstag körskoleelever gör på sin uppkörning
Körskoleläraren Sina David listar vilka de vanligaste misstagen på uppkörningen är. - Foto: Pexels och Fredrik Sandberg/TT

Här är 5 vanliga misstag körskoleelever gör på sin uppkörning

Publicerades: 26 Jun 2022, 13:25

Gör du dig redo för din uppkörning eller kanske har du precis börjat övningsköra? Oavsett kan det vara bra att känna till vilka misstag som leder till en kuggning. Nyheter24 frågade körskoleläraren vilka de vanligaste tabbarna är.


Det är få som klarar uppkörningen på det första försöket, vilket kan bero på allt från dålig förberedelse till nerver. Nyheter24 har tidigare skrivit om vilka misstag du ska passa dig för att göra på uppkörningen.

Men vilka är egentligen de vanligaste? Enligt körskoleläraren Sina David, 26, finns det särskilt fem som elever ofta råkar ut för.

Fem vanliga misstag elever gör på sina uppkörningar

Nedan listar Sina David några av de vanligaste misstagen han har stött på bland de hundratals elever han hjälpt att ta körkort.

1. Vänstersväng i rondell

Hur var det nu igen? Är det höger eller vänster körfält man ska lägga sig i om man ska svänga vänster i en rondell? Denna situation är ett klassiskt exempel på var det kan gå fel på en uppkörning.

– Eleverna vet inte hur de ska agera för att de blir stressade, säger Sina David till Nyheter24.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

2. Påfart till en motorväg

– När de ska köra in har de inte tillräckligt avstånd till bilen framför, och Trafikverket är ganska känsliga för det.

3. De blir fartblinda

– Elever kanske till en början får köra på en motorväg, för att sedan fortsätta till ett bostadsområde eller stadskörning. Men eftersom eleven kört i en högre hastighet kan eleven bli fartblind, och inte anpassa hastigheten för situationen, förklarar Sina och lägger till:

– Trots att de följer hastighetsskyltarna kanske det fortfarande är för fort för situationen.

Obevakade övergångsställen kan bli knepigt för eleven. Foto: Pontus Lundahl/TT

4. Vänstersväng på landsväg

– I Sverige uppstår de farligaste situationerna, som kan leda till allvarliga skador eller att personer omkommer, vid vänstersväng på landsväg. Där finns det inget utrymme för att chansa.

– Om man är osäker kan man fortsätta att köra fram, hitta en högersväng, vända tillbaka och sedan köra mot målet. Om man inte känner sig säker behöver man inte göra vänstersvängen.

Här kan du läsa om vad du inte ska säga till inspektören på uppkörningen.

5. Obevakade övergångsställen

Sina beskriver en situation, som ett exempel, där en kvinna gör sig redo att passera övergångsstället eleven i fråga ska köra förbi. Det oerfarna elever ofta då gör är att fastna med blicken på kvinnan tills hon har passerat.

– Då kanske det kommer en cyklist, eller annan gående, från den andra sidan. Man ska ha en rörlig blick, avslutar Sina David.

Relaterat
Senaste nytt

Så gör kommunerna när familjer inte kan betala

SAS-missen: Listades som under tvångslikvidation

Flygbolaget SAS visades under några timmar på fredagen som "under tvångslikvidation" i det danska bolagsregistret. Orsaken: Ett försenat bokslut.

Morgonrock ska ge demenssjuka nattro

Personalen vid ett äldreboende på Värmdö utanför Stockholm provar nu en ny variant för att skapa lugn och nattro hos demenssjuka. De anställda tar nämligen på sig morgonrock som en del av kvällsrutinerna.

Turkmenistans diktator ska stoppa all rökning

Ledaren i ett av världens mest slutna länder inför ytterligare påbud. Inom två år ska hela Turkmenistan ha slutat röka, slår diktatorn Serdar Berdymuchamedov fast.

1 400 mobiler stulna – polisen ber om hjälp

2 timmar sedan
Under natten mot fredag stals cirka 1 400 mobiler, till ett värde av över sex miljoner kronor, från ett förråd i ett industriområde i Lund. Telefonerna tillhör Lunds kommun och nu ber polisen allmänheten om hjälp då de har kört fast i utredningen.

Vattnet sjunker efter dammkollapsen

2 timmar sedan
Ukrainska myndigheter uppger att vattnet gradvis minskar i de översvämmade områdena efter dammkollapsen tidigare i veckan.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.