Torsdag 11 Aug
Stockholm

Här är 5 vanliga misstag körskoleelever gör på sin uppkörning

Här är 5 vanliga misstag körskoleelever gör på sin uppkörning
Körskoleläraren Sina David listar vilka de vanligaste misstagen på uppkörningen är. Foto: Pexels och Fredrik Sandberg/TT

Gör du dig redo för din uppkörning eller kanske har du precis börjat övningsköra? Oavsett kan det vara bra att känna till vilka misstag som leder till en kuggning. Nyheter24 frågade körskoleläraren vilka de vanligaste tabbarna är.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det är få som klarar uppkörningen på det första försöket, vilket kan bero på allt från dålig förberedelse till nerver. Nyheter24 har tidigare skrivit om vilka misstag du ska passa dig för att göra på uppkörningen.

Men vilka är egentligen de vanligaste? Enligt körskoleläraren Sina David, 26, finns det särskilt fem som elever ofta råkar ut för.

Fem vanliga misstag elever gör på sina uppkörningar

Nedan listar Sina David några av de vanligaste misstagen han har stött på bland de hundratals elever han hjälpt att ta körkort.

1. Vänstersväng i rondell

Hur var det nu igen? Är det höger eller vänster körfält man ska lägga sig i om man ska svänga vänster i en rondell? Denna situation är ett klassiskt exempel på var det kan gå fel på en uppkörning.

– Eleverna vet inte hur de ska agera för att de blir stressade, säger Sina David till Nyheter24.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

2. Påfart till en motorväg

– När de ska köra in har de inte tillräckligt avstånd till bilen framför, och Trafikverket är ganska känsliga för det.

3. De blir fartblinda

– Elever kanske till en början får köra på en motorväg, för att sedan fortsätta till ett bostadsområde eller stadskörning. Men eftersom eleven kört i en högre hastighet kan eleven bli fartblind, och inte anpassa hastigheten för situationen, förklarar Sina och lägger till:

– Trots att de följer hastighetsskyltarna kanske det fortfarande är för fort för situationen.

Obevakade övergångsställen kan bli knepigt för eleven. Foto: Pontus Lundahl/TT

4. Vänstersväng på landsväg

– I Sverige uppstår de farligaste situationerna, som kan leda till allvarliga skador eller att personer omkommer, vid vänstersväng på landsväg. Där finns det inget utrymme för att chansa.

– Om man är osäker kan man fortsätta att köra fram, hitta en högersväng, vända tillbaka och sedan köra mot målet. Om man inte känner sig säker behöver man inte göra vänstersvängen.

Här kan du läsa om vad du inte ska säga till inspektören på uppkörningen.

5. Obevakade övergångsställen

Sina beskriver en situation, som ett exempel, där en kvinna gör sig redo att passera övergångsstället eleven i fråga ska köra förbi. Det oerfarna elever ofta då gör är att fastna med blicken på kvinnan tills hon har passerat.

– Då kanske det kommer en cyklist, eller annan gående, från den andra sidan. Man ska ha en rörlig blick, avslutar Sina David.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.