Lördag 2 Jul
Stockholm

Krislarm till midsommar: Stor brist på jordgubbar

Jordgubbsbrist hotar inför midsommar.
Jordgubbsbrist hotar inför midsommar. Foto: Henrik Holmberg/TT och Fredrik Sandberg/TT

Midsommarafton är bara timmar bort och för många svenskar är jordgubbarna en obligatorisk del av buffébordet. Men nu varnar jordgubbsodlaren Finnerödja för att jordgubbarna kan ta slut – och bli betydligt dyrare.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Svenska jordgubbsgrossister har haft en kämpig vår och försommar på grund av dåligt väder. Konsekvensen har blivit att man varit tvungen att köpa in bär från andra länder.

Samtidigt stundar en brist på jordgubbar inför midsommarhelgen när efterfrågan är stor.

– Vi gör vad vi kan, och vi klarar de flesta av våra åtaganden. Vi har fått köpa till belgiska jordgubbar eftersom vi tycker att det är bättre att alla får än att någon står utan, säger Anders Svensson, jordgubbsansvarig vid Finnerödja bär till SVT.

Jordgubbsbrist och höga priser hotar

Bristen på jordgubbar innebär också att priserna lär dra i väg och bara under den senaste veckan har en liter jordgubbar kostat omkring 100 kronor.

– Priserna kommer att bli höga, som allt annat just nu, det påverkar även jordgubbar, konstaterar Anders Svensson i SVT och fortsätter:

– Alla ringer alla och försöker hitta någon pall här och någon pall där. Men alla är i samma båt så jag rekommenderar att köpa i tid till midsommar, säger han.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.