UD, utrikesdepartementet vid Gustaf Adolfs torg i Stockholm. Arkivbild.
UD, utrikesdepartementet vid Gustaf Adolfs torg i Stockholm. Arkivbild. - Foto: TT

UD avråder från alla resor till Iran

Sveriges utrikesdepartement avråder från och med torsdagen från alla resor till Iran. Avrådan gäller hela landet tills vidare.


UD motiverar sitt beslut med att det mot bakgrund av läget och kommande högsäsong för resor vill betona de risker som är förenade med att resa till Iran just nu.

"UD anser därmed att det finns anledning att skärpa avrådan till att omfatta alla resor till Iran. Den allmänna säkerhetssituationen i Iran är fortsatt svårbedömd och osäker. Flera andra länder har en liknande nivå på sin avrådan.", skriver UD :s presstjänst till TT.

Sämre läge för svenskar

Sedan slutet av april har UD avrått från UD icke-nödvändiga resor till landet. Då meddelade UD att anledningen var "missnöjesyttringar" mot bland annat Sverige.

Det beslutet motiveras också med att det råder ett allmänt försämrat säkerhetsläge för just svenskar i Iran.

"På senare tid har missnöjesyttringar riktade mot Sverige och andra europeiska länder tilltagit. Iran har på olika sätt gett uttryck för sitt missnöje mot en pågående rättegång mot en iransk medborgare i Sverige", skrev UD:s presstjänst i ett mejl till TT den 28 april.

Godtyckliga gripanden

Den iranska medborgaren är en 61-årig man som åtalats för grovt folkrättsbrott och mord begångna i Iran med anledning av massavrättningar i landet 1988. Rättegången avslutades i början av maj. Domen väntas meddelas den 14 juli.

UD har även varnat för att Iran kan komma att godtyckligt gripa utländska medborgare som befinner sig i landet. I en bedömning av det allmänna säkerhetsläget skriver departementet att det iranska rättsväsendet inte är oberoende, och att "ordningsmaktens verksamhet och tolkning av lagen kan vara egenmäktig."

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.