Lördag 25 Jun
Stockholm

Veterinären varnar – farorna för husdjuren i midsommar

Midsommar innebär vissa faror för husdjuren.
Midsommar innebär vissa faror för husdjuren. Foto: Janerik Henriksson/TT och Ulf Palm/TT

Midsommar innebär festligheter för många. Men det som är allra trevligast för oss människor, kan också bli jobbigt för husdjuren. Och vissa saker kan till och med bli farligt för våra fyrbenta vänner.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Högtiden midsommar är förknippat med ledighet, fest, god mat och festligheter. Men dessa saker kan innebära stora risker för våra husdjur. Veterinären Christophe Bujon reder ut hur du som djurägare ska tänka i TV4:s Nyhetsmorgon. 

– På midsommar kommer det fram mycket mat, det är mycket gäster och barn och man kanske är ute i skärgården. Bara det kan ju vara lite farligt för hundarna, att många vill vara snälla och ge dem rester och ställer ner tallrikar fullt med salt, fett och lök, säger Bujon. 

Veterinärens varning inför midsommar: "Kan bli förgiftade"

Han förklarar vidare att den festmaten vi har i Sverige just ofta är full med fett och salt, något som inte är bra för hundarna. Hundar har dessutom svårt att känna av när de ätit för mycket, menar Bujon i Nyhetsmorgon. 

– Sätter de i sig för mycket och det är för mycket salt, så kan de bli saltförgiftade rätt så snabbt. Och för mycket fett kan ge bukspottkörtelinflammation och det kan kräva djurssjukhusvård, förklarar han. 

Christophe Bujon berättar att man bör tala om för gäster och barn som är på firandet att inte ge hundarna för mycket mat. Och han varnar även för de höga temperaturer som väntas under fredagen. 

– Värmeslag är något som man ofta glömmer bort under vintern, men det kan drabba snabbare än vad man tror. 

Farorna för husdjuren under midsommar 

För de som planerar att grilla i det fina midsommarvädret finns det även där vissa aspekter som kan vara bra att ha koll på. 

Bujon förklarar att för mycket ben kan ge förstoppning och skada magtarmkanalen. Även resterna från majskolvar, den stamliknande delen som blir kvar, fastnar väldigt lätt. 

Midsommarens pangväder innebär även att många kommer svalka sig i vattnet, även tillsammans med sina husdjur. Bujon poängterar att även för de hundar som är simkunniga, kan det ibland vara svårt att få upp en blöt hund i en båt eller på en brygga. Han rekommenderar därför flytväst med ett handtag som man kan lyfta hunden i, framförallt om man är ute på sjön, enligt TV4:s Nyhetsmorgon

Midsommarens potentiella faror för husdjuren: 

  • Salt och fett 

  • Lök och vindruvor 

  • Grillningen 

  • Rester

  • Drunkningsrisk 

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.