Lördag 25 Jun
Stockholm

Par stoppades i tullen med 960 liter sprit – skulle ha bröllopsfest

Par stoppades i tullen med 960 liter sprit
Genrebilder. Foto: Janerik Henriksson/TT och Johan Nilsson/TT

Ett gift par hade varit i Tyskland och inhandlat 950 liter öl och 13 liter sprit – utan att anmäla det till tullen. Paret själva menar däremot att alkoholen var till deras söners bröllopsfest. De båda döms nu för smuggling.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var i juni 2021 som ett par, båda i 45-årsåldern, ankom med färja till Helsingborg. I bilen de färdades med fanns 950,4 liter öl och 13,4 liter sprit, inköpt i Tyskland. Men paret hade inte anmält alkoholen till tullen innan. 

Par döms för smuggling – skulle handla alkohol till bröllopsfest

Paret har i förhör uppgett att de hade varit i Tyskland för att lämna av kvinnans syster som varit på besök och på vägen hem passade de på att köpa alkohol till en kommande bröllopsfest. Men eftersom det var en rådande pandemi var det inte bestämt när festen skulle hållas, utan man skulle avvakta myndigheternas rekommendationer, enligt domen som Nyheter24 har tagit del av.

Mannen och kvinnan påstår att det var deras söner som skulle gifta sig och ha en gemensam fest, med mellan 600 och 700 gäster. Inbjudningarna skulle däremot skickas ut när man hade satt ett datum, enligt parets utsago.

"Köpte en fin rosa flaska till mig själv"

Mannen påstår sig ha ringt tullen dagen innan hemfärd och då fått föra att han fick ta in 20 flaskor sprit och så mycket öl han behövde, förutsatt att han inte sålde det vidare. 

Kvinnan menar att hon inte var med i affären eller vid inlastningen, utan satt kvar i bilen. Hon påstår även att hon inte var delaktig i att ta beslut om kvantiteten av inköpen, utan det var sönerna och mannen som bestämde det. Kvinnan menar att hon bara “köpte en fin rosa flaska till sig själv och vodka till sin kompis”. 

Tingsrätten gör bedömningen att den mängd alkohol, särskilt de 2 880 burkarna öl, överstiger referensnivån för privat bruk. Det finns även meddelanden på mannens mobiltelefon som talar för att han vid flera tillfällen tidigare kan ha hanterat alkohol som inte var för eget bruk. 

Exempelvis ska mannen den 11 juni 2021 ha tagit emot ett meddelande med följande innehåll: “3 absolut vodka / 2 gin gordons eller liknande / 1 amerikansk whiskey jim beam eller liknande / 2 skotsk whiskey grants eller liknande / i liter gammeldansk ! allt ska vara 1 liters flaskor ! blir måndag kl 19 bra för hämtning ?”

De båda döms därmed för smuggling. För kvinnan blir påföljden dagsböter, och för mannen samhällstjänst.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.