Ilija Batljan, 54, är vd för SBB.
Ilija Batljan, 54, är vd för SBB. - Foto: Lars Pehrson/SvD/TT och Martina Holmberg/TT

SBB-vd:ns miljonlön – så mycket pengar tjänar Ilija Batljan

Ilija Batljan, 54, började som socialdemokratisk politiker och har sedan sadlat om till fastighetsmiljardär. Numera är han vd för SBB som mött hård kritik på sistone – men det hindrar inte företagaren från att dra in en rejäl miljonlön, enligt dokument som Nyheter24 tagit del av.


Det var under 2000-talet som Ilija Batljan, 54, började göra sig ett namn inom svensk politik och mer specifikt Socialdemokraterna.

Mellan 2005 och 2009 var han ordförande i Nynäshamns kommunstyrelse och under ett års tid, mellan 2010 och 2011, tjänstgjorde han som landstingsråd i Stockholm.

Ilija Batljan pekades ut som potentiell partiledare

Enligt Expressen var Ilija Batljan ett så pass väletablerat namn inom Socialdemokraterna att han, av flera bedömare, pekades ut som en potentiell efterträdare när Mona Sahlin avgick som partiledare år 2010. 

Men partiledarposten kneps i stället av Håkan Juholt och Batljan lämnade den politiska sfären bakom sig år 2011.

Här kan du läsa om Mona Sahlins lön efter den stora skatteskulden.

Ilija Batljan grundade SBB 

Ilija Batljan grundade fem år senare Samhällsbyggnadsbolaget (SBB), vilka köper fastigheter från kommuner med ekonomiska problem. Dessa fastigheter hyrs sedan ut till samma kommuner.

SBB, där Batljan nu sitter som vd, köper även upp bostäder för renovation och hyr sedan ut dessa – många gånger med höga avgifter för hyresgästerna.

SBB-aktien har rasat på Stockholmsbörsen

Ilija Batljan hade, enligt Expressen, aktier för drygt två miljarder kronor i börsnoterade SBB under 2019 och är fortsatt den största ägaren i bolaget. 

Men på sistone har SBB-aktien tappat momentum och jätteras har gjort att SBB blivit en av årets sämst presterande aktier, vilket Dagens Industri rapporterat om. 

Ilija Batljans lön som vd för SBB

Men hur ser då Ilija Batljans egen ekonomi ut? Enligt dokument från Skatteverket som Nyheter24 tagit del av hade 54-åringen en fastställd förvärvsinkomst på 4 367 514 kronor under 2020.

Dessutom hade den tidigare S-toppen ett överskott av kapital som landade på svindlande 12 428 552 kronor.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!