Det finns ett 'mycket tydligt stöd från den amerikanska sidan' för Sveriges Natoansökan, enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild.
Det finns ett 'mycket tydligt stöd från den amerikanska sidan' för Sveriges Natoansökan, enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild. - Foto: TT

"Starkt stöd för Sveriges ansökan"

Inför dagens Natotoppmöte i Madrid besökte en delegation senatorer från USA:s kongress Sverige.Sverige måste veta att det finns ett starkt stöd för deras ansökan, från båda partier i kongressen, säger den republikanska senatorn Thom Tillis.


Fakta: Programmet i Madrid

Natoländernas stats- och regeringschefer håller toppmöte i Madrid den 28–30 juni. Här är delar av programmet:

28 juni:

Kl 20.30: Galamiddag med kung Felipe VI som värd.

29 juni:

Kl 10.30: Inledande möte för de 30 Natoländernas ledare.

Kl 15: Fortsatt möte med deltagare från partnerländer.

Kl 18.30: Informella arbetsmiddagar för försvarsministrarna och utrikesministrarna.

Kl 19: Informell "transatlantisk middag" för stats- och regeringscheferna.

30 juni:

Kl 10: Avslutande möte.

12.15: Avslutande presskonferens med Jens Stoltenberg.

Källa: Nato.

Delegationen i Stockholm består av sju senatorer från både det demokratiska och republikanska partiet.

Efter ett möte med försvarsminister Peter Hultqvist (S) underströk de det amerikanska stödet för ett svenskt Natomedlemskap.

— Vi uppskattar de demokratiska värden som ni kan dela med er av i Nato, säger den demokratiska senatorn Jeanne Shaheen, som leder delegationen.

Shaheen tillägger att de militära förmågor som Sverige och Finland besitter är viktiga inte bara för försvarsalliansen, utan även för USA.

— Ryssland står för det största hotet just nu, och det måste vi fokusera på. Just nu är hotet i Ukraina, men om Putin lyckas där så vet vi inte vilka som står på tur, säger hon.

"Det förs konstruktiva diskussioner"

Enligt Hultqvist märks ett "mycket tydligt stöd" från den amerikanska sidan efter dagens möte, som även har handlat om stöd till Ukraina under den ryska invasionen.

Han får frågan om ifall endast Turkiet är ett hinder för ett svenskt Natomedlemskap.

— Jag har varit på möten där 29 länder (av 30 Natoländer, red. anm.) har uttalat sitt fulla stöd för att Sverige och Finland ska bli medlemmar, säger han.

Under söndagen träffade samma delegation den finska presidenten Sauli Niinistö i Helsingfors. Där berättade Niinistö att det "såg lite bättre ut" i förhandlingarna med Turkiet.

TT: Gäller det även för Sveriges del?

— Det förs konstruktiva diskussioner. Sedan vad som pågår kan jag inte kommentera. Det får vi göra när hela den här processen är klar, säger Hultqvist.

Gällande Turkiet har det varit olika uppgifter om vad de kräver för att acceptera en svensk Natoansökan. I början av juni publicerade den regeringstrogna tidningen Yeni Safak en tiopunktslista som sades vara förutsättningar för ett svenskt medlemskap. Den innehöll bland annat krav på att Sverige skulle dela underrättelseuppgifter med Turkiet.

Amerikanska säkerhetsgarantier fullföljs

Senare släppte den turkiska regeringen en fempunktslista, där det bland annat krävdes att Sverige skulle upphöra med stöd till de kurdiska separatistgrupperna PKK och PYD.

Men försvarsministern är fåordig gällande vad Turkiet konkret har efterfrågat.

— Det kan jag inte heller kommentera. Vi får återkomma, säger han.

Vad gäller amerikanska säkerhetsgarantier för Sverige fullföljs de just nu, enligt försvarsministern.

— Det är genom marin närvaro, vissa flygaktiviteter, och samövningar planerade med olika förband, säger han.

Natotoppmötet, där även Hultqvist närvarar, inleds under tisdagskvällen och avslutas på torsdag.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!