Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman presenterar ett åtgärdspaket för att fler personer som inte har rätt att stanna i Sverige ska lämna landet.
Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman presenterar ett åtgärdspaket för att fler personer som inte har rätt att stanna i Sverige ska lämna landet. - Foto: TT

Regeringen: Samla asylsökande som får avslag

Inrätta uppsamlingsplatser för asylsökande som fått avslag – i närheten av flygplatser.Så ska regeringen få fler personer som inte har rätt att stanna i Sverige att lämna landet. Nu presenteras ett åtgärdspaket för att öka återvändandet.


Fakta: Förslaget om återvändandecenter

Migrationsverket får i uppdrag av regeringen att införa särskilda återvändandecenter för asylsökande som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd. Myndigheten ska beräkna hur många platser som skulle behövas under 2023–2025 i ett första skede, hur mycket tid som skulle behövas för införandet samt uppskatta kostnaden för införandet.

Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet 15 januari 2023.

— Att upprätta återvändandecenter möjliggör en tydlig markering av att asylprocessen är avslutad och att återvändande därefter ska vara det huvudsakliga fokuset, säger integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) under en pressträff.

Regeringen har beslutat att ge Migrationsverket i uppdrag att införa så kallade särskilda återvändandecentrum för asylsökande, avsedda för dem som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd. Enligt förslaget är en tänkbar lokalisering av dessa i närheten av flygplatser, uppger Ygeman.

De som fått avslag ska dock inte vara inlåsta, utan kommer vara fria att komma och gå som man vill, uppger Ygeman.

— Det här är en boendeform. Däremot kan man tänka sig att det finns passerkort så man vet när folk kommer och går, så det finns lite bättre kontroll.

Förvar finns kvar

På återvändandecentren blir det lättare för Migrationsverkets personal att motivera och planera återvändandet, till skillnad från om personerna bott i egna lägenheter, enligt Anders Ygeman.

— Även om de inte är inlåsta så vet man om en person avviker. Och ju närmare man kommer själva beslutet så kan tillsynen ökas, även om man inte låser in personen. Ytterst om man bedömer att det finns en stor avvikelserisk så kan man ta personen i förvar, den möjligheten finns ju fortfarande, säger han.

Vad som händer med personer som fått avslag på sina asylansökningar innan centren står klara, men som inte hunnit återvända ännu, är upp till Migrationsverket att ta ställning till säger Ygeman. Men ett erbjudande om att flytta in på centret kommer troligtvis att utgå även till dem.

— Vi vill gärna att de ska bo på ett sätt som vi har lite mer kontroll på än vi haft tidigare.

Ökat informationsutbyte

Regeringens mål om att fler ska återvända innebär en ökning från 6 000 till 9 000 personer om året. De senaste åren har återvändandet av personer som inte har rätt att vistas i Sverige minskat. Under coronapandemin har det både varit svårt att genomföra tvångsutvisningar och att få personer att återvända frivilligt.

Enligt en av regeringen sedan tidigare presenterad återvändarutredning finns redan förslag som ska få fler att lämna landet. Däribland föreslås tvångstestning av covid-19 och andra sjukdomar för att kunna verkställa ett avlägsnandebeslut, samt utökade möjligheter för polisen att genomsöka digitala medier för att kunna fastställa någons identitet och ursprungsland.

Inom ramen för den utredningen vill regeringen även undersöka möjligheten till ökat informationsutbyte mellan myndigheter – i syfte att upptäcka personer som inte får vara kvar i Sverige.

— Att vissa personer som söker sig till Sverige använder dubbla eller falska identiteter utgör både ett hot mot rikets säkerhet och undergräver förtroendet för det svenskan mottagandet, säger Ygeman under pressträffen.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Den tidigare kryptovalutakungen Sam Bankman-Fried döms till 25 års fängelse av en domstol i New York.

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Svenskarna överger Amazon, ser det ut som enligt den senaste rapporten till Bolagsverket. Men kanske lyckas man vända trenden med ny AI-teknik.

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

I slutet av februari övervägde Polen att tillfälligt stänga gränsen mot Ukraina. Nu är de båda länderna nära en lösning på spannmålstvisten, enligt Polens premiärminister Donald Tusk.

Polisen i Vaggeryd rapporterar om trafikolycka

"Flera polispatruller på plats vid trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.