Två män döms för smuggling av alkohol
I bilen fanns 1351,4 liter öl, 87 liter vin och 22,4 liter sprit. - Foto: Janerik Henriksson/TT och Johan Nilsson/TT

Svågrar stoppades i tullen med 1 460 liter alkohol: "Öltörstig"

Två män hade varit i Tyskland och inhandlat 1 351 liter öl, 87 liter vin och 22 liter sprit – utan att anmäla det till tullen. Männen själva uppger att de hade handlat inför sommaren och nyårsafton, då de har en "öltörstig familj".


Det var i december 2019 som två män ankom i en skåpbil med färja från Danmark, efter att ha varit och inhandlat alkohol i Tyskland. Den ena mannen hade precis fyllt 18, och den andre var vid tillfället i 30-årsåldern. I bilen fanns då 1 351,4 liter öl, 87 liter vin och 22,4 liter sprit som männen inte hade anmält till tullbehandling. 

Åkte fast i tullen: "Stor och öltörstig familj"

Den äldre mannen har uppgett, enligt dokument som Nyheter24 har tagit del av, att den yngre mannen är hans svåger. Mannen hade tänkt köpa på sig alkohol “till nyårsafton och även för att ha hemma under sommaren”. 

Han menar att han dricker i måttlig mängd, men att det brukar bli större kvantiteter under sommaren. De “har också en stor och öltörstig familj, så det brukar gå åt mycket alkohol när de ses”, berättar han. 

Även den yngre mannen har förklarat att “de har en stor familj och han brukar festa mycket”. Den, då 18-årige mannen, menar även att han inte visste om att det var 20-årsgräns för alkoholinförsel. 

Två män döms för smuggling

Vid husrannsakan hos den äldre mannen anträffades ett anteckningsblock med diverse namn, alkoholsorter och priser. Enligt åklagaren tydde detta på att mannen hade tagit beställningar på alkohol vilket talar för att den inte var avsedd för privat bruk. Längst ned på sidan stod det även antecknat ”25 590” vilket åklagaren menar är ett totalpris på beställningarna. 

Sammantaget anser tingsrätten att ingen av männen har kunnat lämna en rimlig förklaring till varför de köpt en så stor mängd alkohol, och de båda döms därmed för smuggling. Straffpåföljden blir för de båda villkorlig dom, men den yngre mannen slipper betala böter. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lägre priser pressar SSAB:s vinst

Uppgång väntas på börsen

Stockholmsbörsen väntas fortsätta upp när handeln inleds klockan nio, indikerar förhandeln på bland annat IG Markets.

Intrum sparar bort hundratals miljoner

Kredithanteringsföretaget Intrums vinst minskar och besparingsprogrammen utvidgas.

Stort vinstlyft för SEB

Ett högre räntenetto och ett större inflöde från finansiella transaktioner lyfter storbanken SEB:s vinst i första kvartalet mer än väntat. Men efterfrågan på krediter fortsätter dämpas av det höga ränteläget, enligt vd Johan Torgeby.

Ökad vinst för Volvo Cars

Volvo Cars vinst ökade rejält. Omsättningen gick dock ned. Var femte bil från Volvo är nu en elbil.

Lägre vinst för Husqvarna

Husqvarna, tillverkare av trädgårdsmaskiner, gjorde en vinst på 1 930 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 2 364 miljoner kronor samma period i fjol.