Onsdag 17 Aug
Stockholm

Många vill hjälpa vid kris – men vet inte hur

En byggnad skyddas med sandsäckar i samband med en översvämning. Arkivbild.
En byggnad skyddas med sandsäckar i samband med en översvämning. Arkivbild. Foto: TT

Om en kris uppstår kan nio av tio svenskar tänka sig att hjälpa till. Men många är osäkra på hur de skulle gå till väga, visar en ny undersökning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Fakta: Så många vill hjälpa till i en kris

93 procent av de tillfrågade svarade att de skulle kunna tänka sig att ställa upp i händelse av en kris i Sverige.

56 procent av de tillfrågade visste inte, eller var tveksamma kring, hur de skulle gå tillväga för att hjälpa till i en krissituation.

37 procent av de tillfrågade svarade att de engagerat sig ideellt under det senaste året.

67 procent av de tillfrågade svarade att de skulle kunna tänka sig att engagera sig ideellt i framtiden.

Undersökningen genomfördes av Sifo och den bygger på 1 140 intervjuer med slumpvis rekryterade svenskar mellan 18 och 79 år. Datainsamlingen genomfördes mellan den 3 och 6 juni 2022.

Källa: Volontärbyrån/Forum

I början av juni fick 1 140 svenskar svara på frågor kring sin vilja att ställa upp i en krissituation. Det skulle exempelvis kunna handla om en naturkatastrof eller en ny pandemi. Men av de tillfrågade var 56 procent osäkra på hur de kunde hjälpa till i en sådan situation och vilken organisation eller myndighet de skulle vända sig till.

Det visar undersökningen som har gjorts av Sifo på uppdrag av de idéburna organisationerna Volontärbyrån och Forum.

"Det är oroväckande att så många inte vet hur de ska gå tillväga för att engagera sig. Här har både civilsamhället och det offentliga ett jobb att göra" säger Maria Alsander, generalsekreterare på Volontärbyrån och Forum, i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar att 37 procent av svenskarna har engagerat sig ideellt i en förening det senaste året. Nästan dubbelt så många, 67 procent, svarade att de skulle kunna tänka sig att engagera sig i en förening i framtiden.

"För att möjliggöra för fler att engagera sig behöver vi höja kunskapen om föreningsliv och ideellt engagemang och stärka förutsättningarna för engagemanget" säger Alsander.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.