Statsminister Magdalena Andersson (S) talar under en pressträff efter sitt besök på försvarsmakten vid Gotlands regemente P18 på söndagen.
Statsminister Magdalena Andersson (S) talar under en pressträff efter sitt besök på försvarsmakten vid Gotlands regemente P18 på söndagen. - Foto: Henrik Montgomery / TT Nyhetsbyrån

Statsminister Magdalena Andersson pressas på synen om Turkiet

Under Almedalsveckans första, något blåsiga dag i Visby höll statsminister Magdalena Andersson (S) en pressträff efter ett besök på Gotlands regemente P18. Där pressades hon bland annat om de turkiska uppgifterna om en kravlista med 73 personer som ska utlämnas.


Efter Natotoppmötet i torsdags sade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan under en presskonferens att Sverige har lovat utlämna 73 personer till Turkiet.

Än har Magdalena Andersson ingen vetskap om att någon ny lista ska ha kommit in till Sverige, säger hon.

— Det har varit olika siffror som har figurerat i medier men i Sverige har vi myndigheter som arbetar med de här frågorna så det är ett arbete som kommer att fortsätta under den här perioden, säger Magdalena Andersson.

Om utlämningar skulle ske skulle det däremot ske enligt svensk och internationell rätt, understryker hon.

Magdalena Andersson: "Inte vara orolig"

— Man utvisas för handlingar eller om man tror att någon kan vara ett säkerhetshot men det kan också vara så att personer har utvisats av andra anledningar, säger Magdalena Andersson.

— Ägnar man sig inte åt terrorism behöver man inte vara orolig, säger hon och understryker att svenska medborgare aldrig kommer att utvisas.

Vissa oklarheter råder om antalet personer på listan.

Statsministern håller tal på Gotlands regemente Foto: Henrik Montgomery / TT

Turkiets justitieminister Bekir Bozdag sade i onsdags till tv-kanalen NTV att Turkiet kräver att 33 personer utlämnas – 21 från Sverige och 12 från Finland.

Men på torsdagen upprepade Erdogan flera gånger att det är siffran 73 som gäller.

Andersson frågades även ut om den överenskommelse som gjorts med Turkiet för att landet ska släppa fram Sverige och Finland in i Nato.

Magdalena Andersson: "Motarbeta terrorism"

Överenskommelsen med Turkiet består bland annat i att Sverige och Finland ska motarbeta terrorism tillsammans med Turkiet, samt att Sveriges och Finlands vapenexport ska genomföras i enlighet med solidaritet inom alliansen.

— Vi ska följa överenskommelsen men följa konventionen angående utlämningar, säger Magdalena Andersson om samarbetet men vill inte gå in mer specifikt på vad överenskommelsen gäller.

— Jag brukar aldrig berätta vad som sker i förhandlingsrum, avslutar hon.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Kadyrov sjuk – Kreml letar arvtagare

Polisen i Boden rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka på Garnisindsgatan/Kyrkgatan i Bodens centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Älvsbyn

1 timme sedan
"Larm om trafikolycka på riksväg 94/länsväg 356 i Älvsbyn.", skriver polisen på sin hemsida.

Vinstlyft för Hemnet

1 timme sedan
Bostadsannonssajten Hemnet redovisar ett rörelseresultat på 99 miljoner kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 68 miljoner under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Stort vinstfall för JM

1 timme sedan
Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

1 timme sedan
"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.