Försvarets materielverk har tecknat ett kontrakt på tolv amfibiebroar.
Försvarets materielverk har tecknat ett kontrakt på tolv amfibiebroar. - Foto: TT

Försvaret köper flytbroar från Tyskland

Försvarets materialverk (FMV) har tecknat kontrakt för inköp av tolv flytbroar som ska ingå i ett nytt system kallat Amfibiebro 400.


"Systemen kommer tillföra Försvarsmakten en helt ny möjlighet att snabbt upprätta förbindelser över vattendrag med en betydligt mindre personalstyrka än i dag", säger Mikael Frisell, chef för armémateriel vid FMV i ett pressmeddelande.

Beställningen går till det Tysklandsbaserade företaget GDELS. Leveranserna ska påbörjas 2024.

Tester med systemet påbörjades redan för 20 år sedan men projektet lades då ned, bland annat av ekonomiska skäl. Enligt FMV fungerar systemet mycket bra även i kallt väder i norra Sverige. I avtalet finns även optioner på ytterligare system.

Samtidigt tecknades även kontrakt på ytterligare köp av materiel för ett redan befintligt brosystem med svensk benämning Däcksbro 300.

De två systemen från samma tillverkare är kompatibla med varandra och finns hos flera försvarsmakter i Europa, vilket ökar möjligheterna till samverkan, skriver FMV.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.