Krokodiler drabbas inte av hörselnedsättning trots att de blir gamla. Arkivbild.
Krokodiler drabbas inte av hörselnedsättning trots att de blir gamla. Arkivbild. - Foto: TT

Krokodil kan ge människan bättre hörsel

Människor och krokodiler blir nästan lika gamla. Men till skillnad från oss behåller krokodilerna sin goda hörsel hela livet. Nu kan en svensk upptäckt hjälpa människor att höra bättre.


Fakta: Hörselnedsättning

Åldersrelaterad hörselnedsättning är den vanligaste orsaken till hörselnedsättning och drabbar mer än 1,2 miljarder människor i världen.

Ungefär 90 procent av alla fall kan kopplas till en skada på vissa av hörselsinnets komponenter i samband med hög ålder.

Vanliga symtom vid hörselnedsättning är ständig trötthet, huvudvärk, värk i nacke och axlar och ökad tinnitus.

Hörselskadades riksförbund rekommenderar att man testar sin hörsel varje år. Det kan man göra med ett gör-det-själv-test på webben eller i en app.

Källa: Hörsellinjen.se

I Sverige finns cirka 1,5 miljoner människor med hörselnedsättning och mer än hälften av dem är under 65 år. En vanlig orsak till att hörseln blir sämre med åren är att de så kallade hårcellerna i örat skadas eller minskar hos människan.

Minskningen börjar redan i tonåren och sker väldigt långsamt. I 70-årsåldern är hälften av dem borta. Krokodiler kan däremot återbilda hårcellerna. Om människor hade samma förmåga skulle vi inte drabbas av hörselnedsättning.

Nu har öronforskare vid Akademiska sjukhuset tillsammans med forskare vid Uppsala universitet tittat närmare på krokodilens öra med elektronmikroskopi och molekylära tekniker.

"Vår förhoppning är att lära oss hur krokodilen återskapar sina hårceller och kunna använda det på människa i framtiden", säger Helge Rask-Andersen, professor i experimentell otologi vid Uppsala universitet och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

En teori är att det i krokodilens öron utsöndras små cellpartiklar som i förlängningen ökar känsligheten för ljud och förbättrar hörseln.

"Vår hypotes är att nerver som utgår från hjärnan, så kallade efferenter, är det som sätter igång återväxten", säger Helge Rask-Andersen i pressmeddelandet.

Studien är publicerad i Frontiers in Cell and Developmental Biology.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

1 timme sedan
Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

1 timme sedan
Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

1 timme sedan
Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.