Centerpartiet vill öka all elproduktion.
Centerpartiet vill öka all elproduktion. - Foto: Henrik Montgomery/TT och Johan Nilsson/TT

Centerpartiet: Öka all elproduktion – även kärnkraft

Mer vindkraft till havs och på land, satsa på solenergin – och kör i gång kärnkraftsreaktorerna fullt ut. Det föreslår Centerpartiet som snabbt vill öka landets elproduktion med minst 50 TWh på fyra år.


— Sverige behöver producera mer el, säger partiledaren Annie Lööf under Centerpartiets ekonomiska seminarium i Almedalen.

En snabb elektrifiering behövs för klimatomställningen, anser Centerpartiet som nu presenterar en handlingsplan med 35 punkter för att kraftigt öka den utsläppsfria elproduktionen under nästa mandatperiod.

Partiet vill tillsätta en kriskommission som inom ett halvår ska presentera konkreta åtgärder för att nå målen om minst 50 terawattimmar extra el till 2026 och minst 165 terawattimmar extra till 2030.

Bland annat vill C möjliggöra en snabb utbyggnad av solenergin och satsa på att stärka biokraftens roll i energisystemet.

Centerpartiet: Utnyttja svensk kärnkraft

Med tanke på hur lång tid det tar att bygga ny kärnkraft så är inte det ett alternativ i åtgärdspaketet, enligt C, och det går heller inte att återuppta nedlagda reaktorer under den kommande mandatperioden.

Men de sex kärnkraftsreaktorer som finns i drift ska utnyttjas fullt ut, enligt handlingsplanen.

Centerpartiet vill ge Svenska kraftnät i uppdrag att bygga ut laddningskapaciteten för att öka effekten från den befintliga kärnkraften. Effekten kan ökas med ytterligare 2 terawattimmar, enligt beräkningar.

C lovar också att inte medverka till en förtida nedstängning av kärnkraften genom politiska beslut.

Centerpartiet vill snabba på tillstånd

Dessutom måste det lokala motståndet bort och tillståndsprocesser kortas till max två år när det gäller ny land- och havsbaserad vindkraft.

All tillståndsprövning och undersökning bör organiseras kring denna deadline. Detta eftersom vi befinner oss i ett "energipolitiskt nödläge", enligt C.

Samtidigt uppmanar man regeringen att agera och särskilt prioritera flera tillstånd av stora havsbaserade vindkraftsparker i södra Sverige.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!