Mordet i Hedlandet – Svenska fall
Här fångas "Carina" på övervakningskameror när hon handlar strax efter försvinnandet. - Foto: TV3/Viaplay/"Svenska fall"

Kvinna brände upp sin sambo i en skåpbil – så dolde hon mordet

"Carina" köpte städartiklar, bensin och målarfärg efter att hennes sambo plötsligt försvann spårlöst. Kort därpå hittades mannen död i en utbränd bil en bit in i skogen. Säsongspremiären av "Svenska Fall" sänds torsdag 8 september klockan 21.00 på TV3 och Viaplay.


Den 10 december 2018 kom en man in på polisstationen i Hallstahammar i Västmanland och anmälde att hans 50-årige son var försvunnen sedan den 5 december. Formuleringar i sms som hade skickats från sonens telefon hade fått familjen att ana oråd, och de noterade även hur nästan en halv miljon kronor hade försvunnit från mannens konto. 

Jägare gjorde makaber upptäckt i Hedlandets naturreservat 

Ungefär två veckor efter försvinnandet såg två jägare något minst sagt avvikande i Hedlandets naturreservat, söder om Eskilstuna. En bit in i skogen stod en utbrunnen skåpbil, och vid en närmare kontroll av bilen gjorde männen en skrämmande upptäckt. I förarsätet satt ett skelett – som visade sig tillhöra den försvunna mannen.

– Magnus går fram och tittar in i bilen och ser då en skalle och en bröstkorg. Jätteutbrunnet är det. Inga köttrester, ingenting kvar på det. Då bestämmer vi oss för att ringa polisen, berättar en av männen i “Svenska fall” på Viaplay och TV3. 

Bilen hittades av två jägare. Skärmavbild: Viaplay/"Svenska fall"
Inte mycket av kroppen fanns kvar. Skärmavbild: Viaplay/"Svenska fall"

Polisen inledde en förundersökning om mord och tidigt i utredningen riktades misstankar mot mannens 43-åriga sambo, som i “Svenska fall” benämns som “Carina”. Polisen började därefter kartlägga hennes förehavanden under dagarna från att mannen försvann. 

Köpte städartiklar i samband med försvinnandet 

Under dagarna efter försvinnandet fångades Carina på övervakningskameror i en mängd olika butiker när hon köpte allt från städartiklar och målarfärg till en slipmaskin. Hon fastnade även på bild vid en bensinstation där hon tankade två dunkar med bensin. 

Carina fångades på film när hon handlade städartiklar. Skärmavbild: Viaplay/"Svenska fall"

Vid en analys av den avlidne mannens telefon kunde man se att hans sista uppkoppling skedde vid ett hus som Carina hade hyrt, där även hennes mobiltelefon kopplade upp. Det här gjorde att huset i fråga blev högintressant i utredningen. Inte minst den jordkällare som låg i närheten väckte misstankarna ytterligare. 

När teknikerna kom till jordkällaren var målarfärgen fortfarande blöt. Skärmavbild: Viaplay/"Svenska fall"

Nyrenoverad jordkällare skapade misstanke

När teknikerna undersökte jordkällaren slogs de nämligen av hur välstädad den var. Golvet var nymålat och färgen var fortfarande blöt. Det var ojämnt målat och löv hade målats över. 

Golvet i jordkällaren var nymålat. Skärmavbild: Viaplay/"Svenska fall"
Golvbrunnen var fylld med rengöringsmedel. Skärmavbild: Viaplay/"Svenska fall"

Man upptäckte även att betonggolvet under målarfärgen var nyslipat och golvbrunnen var fylld med rengöringsmedel. På väggen satt också hårstrån som visar sig stämma överens med den avlidne mannens DNA. 

Den brinnande mannen – åklagarens teori

Det går inte att säga exakt hur eller när mannen dödades, men i “Svenska fall” presenterar åklagare Anna Asklöf den teori som framlagts kring händelseförloppet. 

Åklagare Anna Asklöf berättar om teorin kring händelseförloppet. Skärmavbild: Viaplay/"Svenska fall"

En rättsmedicinsk undersökning visade att den avlidne mannen hade lugnande och ångestdämpande substanser i blodet. Det saknades blodspår i huset, men mannens DNA fanns på en kudde i vardagsrummet. 

– Min tanke kring mordet och hur det hela har gått till är att Carina har krossat tabletter, stoppat i någon mat och gett till honom. Han blir dåsig och lugn, kanske lägger sig och sover på soffan, säger Asklöf i "Svenska fall". 

DNA hittades på en kudde i vardagsrummet. Skärmavbild: Viaplay/"Svenska fall"

Åklagaren argumenterar för att Carina kvävde mannen med kudden i fråga, och att hon sedan försökte elda upp honom utan att lyckas. 

Därefter menar Asklöf att Carina förvarade kroppen i jordkällaren, fram tills att hon lastade in den döda mannen i bilen och transporterade honom till naturreservatet Hedlandet. Här ska hon sedan ha tänt eld på bilen för att sedan försöka sopa igen alla spår efter sig.

Dömdes till fängelse för mordet på sin sambo

I tingsrätten friades Carina för mord, då domstolen ansåg att bevisningen inte räckte till. Däremot fälldes hon för brott mot griftefriden. Men i november 2021 tog fallet en ny vändning när hon fälldes för mordet på sin sambo, och dömdes till 16 års fängelse. 

Säsongspremiären av "Svenska Fall" sänds torsdag 8 september klockan 21.00 på TV3 och Viaplay.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!