I Malung-Sälen har EPA-ungdomar fått rycka in inom hemtjänsten
I Malung-Sälen har EPA-ungdomar fått rycka in inom hemtjänsten - Foto: Johan Nilsson/Anders Wiklund/TT

Personalbrist inom äldrevården – tvingas ta hjälp av EPA-ungdomar

Att bemanna vården under sommaren har varit svårt i Malung-Sälen, men nu har man tagit hjälp från kommunens ungdomar med EPA-traktorer. "De har varit lite av räddningen", säger socialchef Marie Olsson.


Det har varit svårt att hitta sommarvikarier till hemtjänsten i flera dalakommuner. På vissa orter har man infört ett extra lönetillägg, på andra håll får personalen åka taxi till jobbet.

I Malung-Sälen har man valt en annan lösning för att täcka personalbristen i hemtjänsten: Där har man riktat in sig på ungdomar med egna EPA-traktorer, rapporterar Sveriges Radio P4 Dalarna. Fördelen är att de kan transportera sig samtidigt som man vill väcka deras intresse för vårdyrket.

Chefen om EPA-ungdomarna: "Räddningen"

EPA-ungdomarna får bland annat avlasta annan personal med service som handling och städning.

"Det hade inte gått utan EPA-ungdomar den här sommaren, de har blivit lite av räddningen", säger Malung-Sälens socialchef Marie Olsson till P4 Dalarna.

epa
/
/
Senaste nytt

Sveriges ambassadör till Navalnyjs begravning

Svenskarna som har chans på toppjobbet i Bryssel

Stefan Löfven eller Magdalena Andersson som rådsordförande i EU? Det är inte omöjligt när EU:s socialdemokrater grubblar över vem som ska få "deras" toppjobb i Bryssel.

EU-pengar till UNRWA

EU-kommissionen betalar ut 50 miljoner euro – drygt en halv miljard kronor – i stöd till FN:s palestinaorgan UNRWA, meddelas i ett pressmeddelande.

Musk stämmer Open AI – för mycket vinstfokus

Elon Musk stämmer Open AI och dess vd Sam Altman. Open AI – en pionjär inom artificiell intelligens – har agerat i strid med sina stadgar genom att fokusera för mycket på att göra vinster, enligt världens rikaste man.

Kundernas kritikstorm mot Kellogg's: "Dystopiskt"

Ett uttalande från flingjätten Kellogg's vd har fått folk att reagera starkt. Anledningen? Han tycker att frukostflingor kan ätas som middag hos dem som behöver spara pengar.

Betalningskungen: Klarnas vd får miljonlyft – trots miljardförlusten

De senaste två årens miljardförluster hindrade inte Klarnas vd från att höja lönen för sig själv och de andra i ledningsgruppen med rekordbelopp. Så här många miljoner tjänar de efter rekordhöjningen på 70 procent.