En rådande brist på salta pinnar i butikerna hotar fredagsmyset.
En rådande brist på salta pinnar i butikerna hotar fredagsmyset. - Foto: Lars Pehrson/SvD/TT och Fredrik Sandberg/TT

Helgen hotad – populära snackset saknas på hyllorna

En rådande brist på ett av svenskarnas mest populära tilltugg riskerar att sätta käppar i hjulet för fredagsmyset. I hela landet gapar hyllorna tomma, och i vissa butiker förväntas inte snackset komma tillbaka förrän till hösten.


För den som gillar att snacksa på salta pinnar kan fredagsmyset nu vara hotat. Det råder nämligen brist på det uppskattade tilltugget hela landet, skriver Aftonbladet. 

– Vi har haft tillfälliga leveransproblem med salta pinnar i enskilda butiker. Det kan bero på en rad faktorer som till exempel pandemin, containerbrist eller kriget i Ukraina. Men det är svårt att säga vad det är, säger Gabriella Olsson, pressansvarig på Ica. 

Brist på salta pinnar: "Fabriken har produktionsproblem"

Johanna Euren, pressansvarig på Willys, förklarar att fabriken som tillverkar salta pinnar stött på patrull i produktionen, vilket har lett till att hyllorna nu gapar tomma. 

– Det stämmer att det är brist på salta pinnar, fabriken som tillverkar dem har produktionsproblem, säger hon till tidningen. 

"Snart får vi in nya salta pinnar i butikerna"

Salta pinnar förväntas inte vara tillbaka på hyllorna på Coop förrän framåt hösten. 

Men den som suktar efter tilltugget behöver inte vänta alltför länge. Den rådande bristen har gjort att Willys bestämt sig för att köpa in salta pinnar från ett annat märke istället. 

– Det har nog inte varit helt ”soprent” på hyllorna, men nu får vi i alla fall snart in nya salta pinnar i butikerna, säger Euren till Aftonbladet

De nya salta pinnarna kommer troligtvis dyka upp i butik om ett par dagar. Bristen riskerar därmed fortfarande att sätta käppar i hjulet för fredagsmyset. 

Ett ljus i saltpinne-mörkret är däremot att det nya märket är en aning billigare än det Willys köpte in tidigare. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!