Nu är det slut på sommarvärmen.
Nu är det slut på sommarvärmen. - Foto: Janerik Henriksson/Johan Nilsson/TT

Nu kommer den arktiska kylan till Sverige: “Till och med snö”

Förhoppningsvis har du passat på att njuta av de varma sommardagarna – för nu vänder det nämligen. När arktiska luftströmmar drar in över Sverige blir det moln, starka vindar, regn, åska och till och med snö.


Såg du fram emot en vecka fylld av sol och bad? Då kan du behöva tänka om.

Nu ska nämligen temperaturen i hela Sverige sjunka kraftigt. Semesterfirare kan behöva lägga sandaler och solhatt på hyllan och istället plocka fram gummistövlarna. För vädret som väntas de kommande dagarna är framför allt moln, starka vindar, åska – och till och med snö.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Meteorologen om arktiskylan: "Inte särskilt roligt"

Och vad är anledningen till att vädret blir så trist veckan ut? Enligt meteorologen Markus Mäntykannas på Foreca handlar det om arktisk kyla. Det säger han till Aftonbladet. I måndags rådde meteorologen semesterfirarna att ta vara på de soliga dagarna:

– För sedan blir det inte särskilt roligt.

Fram tills nästa vecka kommer de kalla vindarna från Arktisk sänka den härliga sommartemperaturerna – och vädret blir mer av ett höstrusk.

"Vi kan till och med vänta oss snö"

Markus Mäntykannas varnar vidare för att vädret kan bli mycket instabilt. Exempelvis Sundsvall och Östersund kan förvänta sig oväder och åska, medan det kan komma snö i norr.

Foto: Johan Nilsson/TT

– Någon ny värmebölja har vi ju inte direkt i sikte. I slutet av veckan kan vi till och med vänta oss snö i nordligaste Norrland. Och i resten av Sverige kommer värmen att ligga rejält under vanliga julitemperaturer, berättar Markus Mäntykannas.

Här finns störst chans till sol i veckan

Men var är chansen till sol som störst i veckan? Enligt Mäntykannas är det i Skåne som sannolikheten är störst att solen kikar fram. Men det är inte mycket till tröst menar han:

– Det kommer att blåsa så mycket att man knappt kommer att känna av värmen. Inget trevligt väder direkt, säger Markus Mäntykannas till Aftonbladet.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!