Även känd som "sexmonstret från Västerås"
Även känd som "sexmonstret från Västerås". - Foto: Polisen/TT

RÅ överklagar hovrättsdom mot sexförbrytaren Janken Donnstedt

Tingsrätten dömde sexförbrytaren, Jim Grapenkrantz, som numera heter Janken Donnstedt, till 17 års fängelse, men hovrätten sänkte straffet till 11 år. Nu överklagar Riksåklagaren hovrättens dom och yrkar på att mannen ska få 18 års fängelse.


Den 54-årige mannen, Janken Donnstedt, dömdes bland annat – upprepade gånger för att ha våldtagit sin sambo och tvingat henne att prostituera sig. I februari dömdes han av Kristianstad tingsrätt för människohandel, grovt koppleri, grova våldtäkter, våldtäkter och grov kvinnofridskränkning.

Han har kallats för Sveriges värsta sexförbrytare och gick under namnet ”Sexmonstret från Västerås” i media.

Straffvärdet bedömdes vara 14 års fängelse, men eftersom mannen tidigare dömts för liknande brott och sedan återfallit i likartad allvarlig brottslighet, bestämdes påföljden till 17 år.

Riksåklagaren köper inte resonemanget

Domen överklagades och i förra veckan meddelade hovrätten över Skåne och Blekinge att straffet sänks till 11 års fängelse, något Nyheter24 tidigare skrivit om.

Hovrätten rubricerade några av gärningarna som lindrigare brott än vad tingsrätten gjort och ansåg att mannens tidigare brottslighet låg för långt tillbaka i tiden för att den skulle medföra ett längre straff.

Riksåklagaren köper inte det resonemanget och överklagar nu hovrättens dom. RÅ vill att Högsta domstolen ska döma mannen till fängelse i 18 år.

"Enligt riksåklagaren är det sammantagna straffvärdet av gärningar som mannen ska dömas för betydligt högre än vad hovrätten kommit fram till, nämligen fängelse i 14 år. Riksåklagaren anser också att det faktum att mannen återfallit i likartad och synnerligen allvarlig brottslighet måste få ett påtagligt genomslag vid straffmätningen", heter det i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!