Polisen gjorde husrannsakan hos en 53-årig Malmöbo på jakt efter narkotika. Då hittade de även en rörbomb i en glasburk.
Polisen gjorde husrannsakan hos en 53-årig Malmöbo på jakt efter narkotika. Då hittade de även en rörbomb i en glasburk. - Foto: TT

Polisen letade efter knark – hittade bomb

Polisen gjorde husrannsakan hos en 53-årig Malmöbo på jakt efter narkotika. Men de hittade också en bomb och andra explosiva varor. Nu åtalas mannen.


Den stubinförsedda rörbomben innehöll 100 gram svartkrut och förvarades på köksbänken i en glasburk som innehållit grönsakssoppa. Dessutom fanns det i sovrummet en väska fylld med olika kemikalier som kunde användas till att framställa sprängmedel.

Enligt polisens forensiker är det svårt att uppskatta sprängverkan av det som hittades, då det är många faktorer som påverkar.

Om svartkrut innesluts i en behållare och exploderar är det risk för amputationsskador, brännskador, hörselskador samt splitterskador.

Forensikerna hänvisar i förundersökningen till Försvarsmaktens handbok för ammunitions- och minröjning som anger riskområdet för splitter till 50–150 meter för laddningar som innehåller 8–80 gram krut.

Den åtalade hävdar i förhör att han hittade en svart resväska på en kyrkogård som han tog med av nyfikenhet och med förhoppningen att det skulle finnas knark i den, men att han sedan glömde bort den.

Han uppger att han aldrig packat ur väskan utan har låtit den stå orörd. Att rörbomben hamnat på hans köksbänk tycker han är märkligt. Han trodde att rörbomben var en fyrverkeripjäs och hävdar att han inte vet någonting om bombtillverkning. Han erkänner narkotikabrott men nekar till att han hanterat explosiva varor.

Polisen har dock hittat dna-spår från 53-åringen på både rörbomben och tändmedel. Han åtalas nu för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott, samt ringa narkotikabrott.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lavinfara under långfredagen

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.