Den ryska ambassaden använder den svenska soldatens död för att varna andra.
Den ryska ambassaden använder den svenska soldatens död för att varna andra. - Foto: Jessica Gow/Svenska Dagbladet/TT

Ryska ambassaden i Sverige använder dödad svensk soldat för att varna frivilliga

I förra veckan omkom en svensk soldat under en rysk granattack i Ukraina. Nu använder ryska ambassaden i Sverige hans öde för att varna frivilliga samtidigt som de angriper den avlidna soldaten.


En svensk man dog under en rysk granatattack i Donetskområdet i Ukraina den 18 juli, vilket Utrikesdepartementet även bekräftat. Nu använder ryska ambassaden i Sverige mannens död för att varna andra frivilliga soldater för att resa till Ukraina och delta i striderna mot Vladimir Putins ockupation, rapporterar Dagens Nyheter.

I en text som publicerats på flera sociala medier, bland annat Facebook, skriver ambassaden att den svenska soldaten "fick vad han förtjänade". De kallar även honom för "kriminell brottsling enligt folkrätten". 

Andra frivilliga svenskar benämns som "krigshundar", och Ryssland hotar med långa fängelsestraff för den som ansluter sig till ukrainska trupper på plats.

– Det är så hemskt, man angriper en enskild person i en tragedi. Dessutom i form av ett inlägg som hans familj skulle kunna läsa, säger Per Enerud, senior analytiker vid Myndigheten för psykologiskt försvar, till tidningen

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

AI kliver in i Instagram och Facebook

"Sträck på dig" – förhandla med banken

Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

1 timme sedan
Missnöjet sjuder i semesterparadiset. Vissa hungerstrejkar. Tusentals andra kommer att delta i protester på Kanarieöarna – där lokalbefolkningen har fått nog av ohållbar massturism.

Grekiskt prinspar går skilda vägar

1 timme sedan
Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.