Region Stockholm ska börja vaccinera mot apkoppor i liten skala. Arkivbild.
Region Stockholm ska börja vaccinera mot apkoppor i liten skala. Arkivbild. - Foto: TT

FHM: Ingen risk för utbredd spridning av apkoppor

I Sverige har nu 85 personer konstaterats smittade med apkoppor. På Folkhälsomyndigheten (FHM) ser man en långsam ökning av antalet inrapporterade fall.Vi ser ingen risk för någon ny pandemi eller någon mer utbredd smittspridning, säger Klara Sondén utredare och infektionsläkare vid myndigheten.


Fakta apkoppor

Apkoppor (engelska monkeypox) är en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa. Det upptäcktes hos apor och fick därför namnet apkoppor, men det är sannolikt olika gnagare i central- och västafrikanska regnskogar som är reservoar för viruset.

Under våren 2022 har ovanligt många fall av apkoppor konstaterats i flera länder. Överföring av virus verkar framförallt ha skett via sexuella kontakter mellan män som har sex med män.

Apkoppor ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor. Symtomen är ofta milda men kan bli allvarliga hos personer i riskgrupper. I äldre studier som genomförts i Afrika har även en viss dödlighet rapporterats.

Det finns läkemedel som verkar ha viss effekt mot infektionen och som kan användas vid allvarlig sjukdom.

Alla fall av infektion med apkoppor ska anmälas till smittskyddsläkaren i regionen och till Folkhälsomyndigheten.

Källa: Folkhälsomyndigheten

För några dagar sedan klassade Världshälsoorganisationen (WHO) smittspridningen av apkoppor som ett internationellt hälsonödläge – organisationens allvarligaste varning. Smittan sprids framförallt vid nära fysisk kontakt och vem som helst kan drabbas. Nu sker smittspridningen främst bland män som har sex med män, berättar Klara Sondén.

— Det är en liten, liten andel som har varit sjukhusvårdade av de svenska fallen.

Sverige har fått en tilldelning av vaccindoser som motsvarar behovet för ungefär 1 500 individer.

Erbjudande om vaccination

— Man har påbörjat distribuering av dem till regionerna som har mest apkoppsfall och det är Stockholm, Göteborg och Malmö.

Både i Skåne och Stockholm ska vaccineringen starta denna vecka. Västra Götaland har ingen information om startpunkten. Övriga regioner kommer att ha möjlighet att lägga en beställning och få enstaka doser levererade vid behov, säger Klara Sondén.

Den som tror sig vara smittad bör höra av sig till vården genom att ringa 1177. Det går inte att själv boka tid för vaccination.

— Om man har varit väldigt nära, eller haft sex, med någon som visar sig utveckla apkoppor så kan man bli kontaktad av sjukvården för att få ett erbjudande om vaccination.

Besläktat med smittkoppor

Vaccinet är mest effektivt om det ges inom fyra dagar från tillfället då man har utsatts för en smittorisk, men det kan i vissa fall ges upp till två veckor efteråt.

Fram till år 1976 genomfördes en allmän vaccinering mot smittkoppor i Sverige. Det är inte helt klarlagt hur sådant vaccin skyddar mot apkoppor.

— Apkoppor och smittkoppor är nära besläktade med varandra, så har man en smittkoppsvaccin i sin historik då har man sannolikt ett visst skydd.

De som behöver vaccineras mot apkoppor får normalt sett två doser, men har man tidigare vaccinerats mot smittkoppor behöver man bara hälften så mycket vaccin.

— Då anser vi att man bara behöver en vaccinationsdos mot apkoppor.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, misstänkt rattfylleri.", skriver polisen på sin hemsida.