Flera ukrainare på flykt i Sverige vågar inte ta hjälp från tolkar med rysk bakgrund.
Flera ukrainare på flykt i Sverige vågar inte samtala med tolkar som har rysk bakgrund. - Foto: Naina Helén Jåma/Roman Yarovitcyn/TT

Flyktingar från Ukraina nekar hjälp från tolkar – med rysk bakgrund

När tolkar med rysk bakgrund fördelats till ukrainska flyktingar i Sverige har de inte alltid blivit väl bemötta. Flera är rädda för att tolkarna egentligen är "ryska infiltratörer" och nekar därmed tolkarnas hjälp och uppdrag.


Runt om i landet har behovet av tolkar som kan översätta från och till ukrainska eller ryska – till svenska ökat sedan Rysslands invasion av Ukraina. Flera tidningar har tidigare skrivit om personer runt om i landet som anmäler sig som frivilliga tolkar till ukrainska flyktingar.

Men i mötet mellan tolkfördelning och person i behov av tolkar finns det även en spricka – där flera ukrainska flyktingar i Sverige vägrat ta emot hjälp från tolkar med rysk bakgrund. Det här är något Peter som behärskar både ukrainska och ryska, och som arbetar för en större tolkförmedling berättar till Nyheter24. 

–  Det har funnits flera som inte velat mottagit min hjälp när de förstått att jag också har en rysk bakgrund. Även jag känner skuld och skam i det som sker men jag som individ har inget med invasionen att göra. Jag tror många förstår det men väljer ändå för sin egen heder att inte prata med mig, säger han.

"Rädd att jag är en infiltratör" 

Han berättar även att de i början av invasionen inte kunde ana hur stort behovet av ukrainska- och ryska tolkar skulle se ut. Telefonerna ringde stup i kvarten och de hade begränsat antal tolkar som kunde översätta till och från ukrainska.

– Vi fick in flera samtal i timmen och många har fått arbeta över, i alla fall under den första vågen direkt efter invasionen. Nu har det däremot lugnat ner sig, säger Peter.

Vad är det märkligaste någon sagt till dig när de vägrat ta emot din hjälp?

– Att jag är en anhängare av Putin och att de inte vill prata med odjur som mig. Några har frågat rakt ut om jag är en infiltratör och arbetar åt den ryska regimen. Det är flera som gått hårt åt en, säger han.

Peter heter egentligen någonting annat.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!