Lena Hallengren (S): "Det är en stor skillnad att byta juridiskt kön, där vi gör bedömningen att kunna sänka den åldersgränsen från 18 till 16 år"
Lena Hallengren (S): "Det är en stor skillnad att byta juridiskt kön, där vi gör bedömningen att kunna sänka den åldersgränsen från 18 till 16 år" - Foto: Lee Jin-man/Lars Schröder/TT

Regeringens förslag: Sänkt ålder för att få ändra juridiskt kön

Regeringen vill sänka åldersgränsen för den som vill ändra sitt kön i folkbokföringen från 18 till 16 år.


Förslaget återfinns i en lagrådsremiss, rapporterar Sveriges Radio. Med förslaget skiljs processen att byta det så kallade juridiska könet från den medicinska processen.

– Det är en stor skillnad att byta juridiskt kön, där vi gör bedömningen att kunna sänka den åldersgränsen från 18 till 16 år, säger socialminister Lena Hallengren (S) till Sveriges Radio.

– När vi däremot talar om det medicinska könet, som alltså skulle föregås av att man gör könskorrigerande behandlingar och medicinska ingrepp, då ligger åldersgränsen kvar.

Väntas tas upp efter valet

Förslaget väntas tas upp i riksdagen som tidigast efter höstens val, och efter det att lagrådet uttalat sig om saken.

I ett tidigare förslag från slutet av förra året, ville regeringen göra det möjligt för barn från tolv år att ansöka om ett nytt juridiskt kön i folkbokföringen.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!