Fredag 12 Aug
Stockholm

Ing-Marie Wieselgren begravd i Uppsala

Psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren begravdes i Uppsala missionskyrka.
Psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren begravdes i Uppsala missionskyrka. Foto: TT

I dag hölls begravning för psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren, som mördades i centrala Visby den 6 juli.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Bakgrund: Knivdådet i Visby

Klockan 13.50 den 6 juli, mitt under politikerveckan i Almedalen, fick polisen larm om att en kvinna stuckits med kniv vid Donners plats i Visby. Hon fördes till sjukhus och vid 20-tiden på kvällen berättade polisen att hennes liv inte gått att rädda.

Senare bekräftade hennes arbetsgivare att offret var Ing-Marie Wieselgren. Hon var psykiatrisamordnare för Sveriges kommuner och regioner (SKR) och jobbade också som överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala där hon bodde. Ing-Marie Wieselgren var i Almedalen för att arbeta och var precis på väg för att moderera ett seminarium då hon attackerades.

Gärningsmannen kunde gripas snabbt efter dådet, bara en kort bit från brottsplatsen.

Den 8 juli häktades den 33-årige mannen på sannolika skäl misstänkt för mord. Han har erkänt att han dödat Ing-Marie Wieselgren.

Den 11 juli meddelades att Säkerhetspolisen och Åklagarmyndighetens riksenhet för säkerhetsmål tar över utredningen och att dådet klassas som terroristbrott. Nu misstänks 33-åringen för terroristbrott genom mord, liksom för förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord.

Ceremonin ägde rum i Missionskyrkan i centrala Uppsala och samlade omkring 350 begravningsgäster, däribland ärkebiskop Antje Jackelén, civilminister Ida Karkiainen (S), riksdagsledamoten och ordförande för socialutskottet Acko Ankarberg (KD) och Carola Gunnarsson, 1:e vice ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Begravningsprogrammet bar ett citat från Ing-Marie Wieselgrens medverkan i P1:s "Tankar för dagen" i februari, några dagar efter det att Ryssland inledde kriget mot Ukraina: "När jag inte orkar så orkar du. När du förtvivlar, hoppas jag för dig också".

Efter begravningsgudstjänsten hölls en privat minnesstund.

Den 33-årige man som misstänks för mordet har erkänt. Den rättsliga processen mot honom pågår och han sitter häktad misstänkt för bland annat terroristbrott genom mord.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.