Psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren begravdes i Uppsala missionskyrka.
Psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren begravdes i Uppsala missionskyrka. - Foto: TT

Ing-Marie Wieselgren begravd i Uppsala

I dag hölls begravning för psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren, som mördades i centrala Visby den 6 juli.


Bakgrund: Knivdådet i Visby

Klockan 13.50 den 6 juli, mitt under politikerveckan i Almedalen, fick polisen larm om att en kvinna stuckits med kniv vid Donners plats i Visby. Hon fördes till sjukhus och vid 20-tiden på kvällen berättade polisen att hennes liv inte gått att rädda.

Senare bekräftade hennes arbetsgivare att offret var Ing-Marie Wieselgren. Hon var psykiatrisamordnare för Sveriges kommuner och regioner (SKR) och jobbade också som överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala där hon bodde. Ing-Marie Wieselgren var i Almedalen för att arbeta och var precis på väg för att moderera ett seminarium då hon attackerades.

Gärningsmannen kunde gripas snabbt efter dådet, bara en kort bit från brottsplatsen.

Den 8 juli häktades den 33-årige mannen på sannolika skäl misstänkt för mord. Han har erkänt att han dödat Ing-Marie Wieselgren.

Den 11 juli meddelades att Säkerhetspolisen och Åklagarmyndighetens riksenhet för säkerhetsmål tar över utredningen och att dådet klassas som terroristbrott. Nu misstänks 33-åringen för terroristbrott genom mord, liksom för förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord.

Ceremonin ägde rum i Missionskyrkan i centrala Uppsala och samlade omkring 350 begravningsgäster, däribland ärkebiskop Antje Jackelén, civilminister Ida Karkiainen (S), riksdagsledamoten och ordförande för socialutskottet Acko Ankarberg (KD) och Carola Gunnarsson, 1:e vice ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Begravningsprogrammet bar ett citat från Ing-Marie Wieselgrens medverkan i P1:s "Tankar för dagen" i februari, några dagar efter det att Ryssland inledde kriget mot Ukraina: "När jag inte orkar så orkar du. När du förtvivlar, hoppas jag för dig också".

Efter begravningsgudstjänsten hölls en privat minnesstund.

Den 33-årige man som misstänks för mordet har erkänt. Den rättsliga processen mot honom pågår och han sitter häktad misstänkt för bland annat terroristbrott genom mord.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.