Så blir vädret i helgen.
Så blir vädret i helgen. - Foto: Unsplash

Glädjebeskedet: Här väntas temperaturer på 30 grader i veckan

Sverige ligger i kläm mellan ett lågtryck över norska havet och ett högtryck över Östeuropa. Det senare ger temperaturer på 25-30 grader i södra Sverige under torsdagen, men till helgen blir det svalare.


Sverige ligger på de breddgrader som meteorologerna brukar kalla för lågtrycksbältet. På vinterhalvåret medför detta att det uppstår en lågtryckstrafik med vinterstormar och heldagsregn.

— På sommarhalvåret är det inte lika mycket lågtryckstrafik men då och då tittar den förbi och den gav skurar lite här och var i förrgår. Och i dag har vi skurar i västra delen av landet, säger meteorolog Erik Höjgård-Olsen vid SMHI.

Här blir det temperaturer på 30 grader i Sverige

Under onsdagen gör högtrycket över Baltikum sig påmint och temperaturen börjar stiga i Skåne, Blekinge, Kalmar län och östra Svealand. Under torsdagen kulminerar det med temperaturer på 25-30 grader i stora delar av östra Götaland.

— Men detta är ganska så kortvarigt, det blir svalare väder redan på fredag. Det blir 20-25 grader i Götaland, säger Erik Höjgård-Olsen.

Så blir vädret i helgen

Lågtrycket över norska havet flyttar sig lite dag för dag och lågtrycket kommer att ge allmänt ostadigt väder resten av veckan.

— Torsdag kan inledas ganska så soligt på många håll i hela landet, men på eftermiddagen blir det lite skurar här och var. På fredag ser det ut som det kan bli en uppehållsdominerad och solig start här och var i landet men solen får brottas med skurar också det lite här och var.

I helgen börjar ett högtryck komma in från sydväst. Det blir svalare men stabilare väder, förutom i fjällen där det blir ostadigt med skurar.

— Lördagen ser ut att få en solig start men sedan börjar det kanske bli lite för många dygn fram i tiden för att kunna ge nån prognos för dag och kväll, säger Erik Höjgård-Olsen.

Kall och varm juli

Enligt SMHI:s statistik för juli pendlade temperaturen mellan varma och svala perioder.

I främst västra Norrland övervägde de svala perioderna, det var cirka en grad kallare än under normalperioden 1991-2020. Det förekom frost vid ett par tillfällen. Som lägst var det minus 1,7 grader och det var den 29 juli i Börtnan i Jämtland.

I södra Sverige var det mycket höga temperaturer. Den 21 juli hade Målilla 37,2 grader vilket är den högsta temperaturen i Sverige sedan juni 1947. Ett antal andra stationer noterade också nya värmerekord för juli månad. Norrköping hade 35,6 grader, Västervik 35,5 och Jönköping 35,3.

Förra året var det varmare i juli än det varit i år, men det var kallare 2020 än i år.

När det gäller nederbörden var det torrare än vanligt i främst östra delarna av Götaland och Svealand samt i nordvästra Svealand. I den norra halvan av Sverige var det med vissa undantag blötare än normalt under juli.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikolycka, Solna

Polisen i Skellefteå rapporterar om fylleri / lob

1 timme sedan
"Skellefteå, person omhändertagen.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om rån, Malmö

1 timme sedan
"Personrån, Särlagatan", skriver polisen på sin hemsida.

Tv-torn kollapsar efter rysk attack i Charkiv

1 timme sedan
Ett stort tv-torn i ukrainska Charkiv har raserats, meddelar en journalist från nyhetsbyrån AFP, efter att det rapporterats om en rysk attack mot staden.

Skolbuss har krockat med linjebuss – minst två till sjukhus

1 timme sedan
Två bussar har kolliderat utanför Gällivare. Enligt polisen ska den ena bussen ska kört in i den andra bakifrån på E10 i norrgående riktning i Hakkas i Gällivare kommun.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om brand

1 timme sedan
"Brand i flerfamiljshus i Eskilstuna.", skriver polisen på sin hemsida.