AFS kommer hålla sin valupptakt i närheten av årets Prideparad.
AFS kommer hålla sin valupptakt i närheten av årets Prideparad. - Foto: Johan Nilsson/ TT och Nils Petter Nilsson / TT (Montage)

Kritiserat parti håller valupptakt bredvid Prideparaden

Alternativ för Sverige (AFS) har valt att hålla sin valupptakt på samma dag och på en plats alldeles intill årets Prideparad i Stockholm. Samtidigt har AFS uttryckt förakt mot Priderörelsen.


På lördag går den traditionsenliga Prideparaden från Kungsholmen i Stockholm. I år förväntas ungefär 50 000 personer delta i vandringen som startar vid Norr Mälarstrand. Festligheterna väntas bli extra stora, då prideparaden i Stockholm varit inställd under två somrar.

I år är Pride inte ensam om att hålla arrangemang på den speciella dagen – på just den här platsen. Alternativ för Sverige, AFS, kommer hålla sin valupptakt precis intill Prideparaden, i Rålambshovsparken, skriver Expressen.

Susanne Wikland, presstalesperson för polisen i region Stockholm berättar för tidningen att ansökan om tillståndet från AFS kommit in sedan en tid tillbaka, och att "huvudprincipen är att polisen ska bevilja allmänna sammankomster". 

– Vi har begränsningar när det kommer till att neka tillstånd, eftersom det är så pass grundlagsskyddat, säger Susanne Wikland till tidningen.

"Vulgär sexualisering av barn"

I måndags skrev partiet ett inlägg på Twitter där de kallade Pride för vulgärt och anklagade rörelsen för att sexualisera barn.

"Tips till alla familjer som närvarar på vår valupptakt på lördag. Ha noga uppsikt över era barn när ni rör er förbi Pridetåget. Skydda dem mot hbtq-lobbyn och den vulgära sexualiseringen av barn", skrev AFS på Twitter under måndagen. 

Trots det ser inte polisen att det finns någon säkerhetsrisk i och med att de två arrangemangen hålls vid samma tidpunkt och intill varandra. 

Trifa Shakely, förbundsordförande för RFSL, är däremot kritisk:

– Polisen kunde ha gett dem en annan plats. Deras (AFS, reds anm.) närvaro symboliserar hot och oro för våra medlemmar och våra allierade. Det är olyckligt, säger hon till tidningen.

Susanne Wikland menar däremot att hon har full förståelse för de som planerar att fira Pride kan känna en viss oro inför att paritet kommer hålla sin manifestation i närheten. Hon förklarar dock att polis på plats är väl förberedda och att de planerat för olika potentiella scenarier.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.