Kravet om att kontrollera id-handlingar på passagerarfartyg upphör att gälla den 1 september, men regeringen förlänger nu till årsskiftet. Arkivbild.
Kravet om att kontrollera id-handlingar på passagerarfartyg upphör att gälla den 1 september, men regeringen förlänger nu till årsskiftet. Arkivbild. - Foto: TT

Id-kontroller på fartyg förlängs trots kritik

I samband med Ukrainakriget införde regeringen tvingande krav om id-kontroller på passagerarfartyg.Nu förlängs beslutet till att gälla fram till årsskiftet – trots sjöfartsbranschens kritik och ett minskat flyktingflöde.


Fakta: Id-kontroller till sjöss

Syftet med passagerarlistorna är att veta hur många personer som befinner sig ombord och vilka dessa personer är om det skulle ske en olycka eller annan incident till sjöss.

Enligt nuvarande regler finns det en skyldighet att kontrollera id-handlingar, men bara om det finns skäl att anta att uppgifterna som lämnats, utan kontroll av id-handling, är oriktiga.

Kravet om att kontrollera alla passagerares id-handlingar började gälla den 28 mars 2022 och skulle upphöra den 1 september. Nu förlängs det till och med den 31 december.

Källa:

— Vi måste kunna säkerställa ordning och reda och att fartygen har kontroll över vilka passagerare som finns ombord. Det är viktigt för att kunna garantera säkerheten till sjöss, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Beslutet har tidigare fått kritik från sjöfartsbranschen som menar att de har god kontroll över vilka som reser till och från Sverige utifrån de passagerarlistor som måste upprättas i enighet med ett regeringskrav från 1998.

Men Eneroth anser att passagerarlistorna inte räcker.

— Passagerarlistor är ingen garanti för att det är de individerna som är där och med id-kontroller vet vi vilka som är ombord. Så är det på flyget och då är det rimligt att det också är så på sjöfarten.

Flyktingströmmen

En dryg månad efter att kriget i Ukraina inletts började förordningen om att göra det obligatoriskt för rederier att kontrollera id-handlingar på alla passagerare att gälla i Sverige. Bakgrunden var den omfattade flyktingströmmen som kom med framför allt båtar.

Över 27 000 ukrainska medborgare sökte asyl i Sverige i mars, under juli låg samma siffra runt 1 600. Det är betydligt färre än vad svenska myndigheter inledningsvis trott.

— Det är klart att under en tid med ökat flyktingmottagande också var viktigt för att säkerställa identiteten men i grunden handlar detta om din och min trygghet till sjöss, säger Tomas Eneroth.

Kan bli permanent

TT: Finns det en tanke om att ha kvar det här även efter årsskiftet?

— Jag utesluter inte det utan nu förlänger vi och tänker utvärdera.

Beslutet gäller nu fram till och med sen sista december i år – vad som händer efter det återstår att se.

— Jag tror att det här är någonting som väldigt många tyckt vara rimligt, vi lever i ett osäkert omvärldsläge, det finns risk för allt ifrån terrorhandlingar till andra insatser som gör att av bara det skälet kanske det är viktigt att vi vet vilka det är som är ombord på våra skepp.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth. Arkivbild.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.