Lördag 1 Okt
Stockholm

C vill slopa skatten på ISK för småsparare

C:s partiledare Annie Lööf vill gynna småspararna genom att göra de första 300 000 kronorna på ISK-konton skattefria. Arkivbild.
C:s partiledare Annie Lööf vill gynna småspararna genom att göra de första 300 000 kronorna på ISK-konton skattefria. Arkivbild. Foto: TT

Centerpartiet vill göra de första 300 000 kronorna på ISK-kontot skattefria.Annie Lööf hoppas att förslaget ska uppmuntra till en sparkultur.Många har små marginaler, säger hon.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Fakta: Det här är ISK

ISK är en sparform som lanserades för att underlätta sparande i aktier och fonder.

Den som sparar på ett ISK-konto betalar inte någon skatt på enskilda vinster. I stället betalas en årlig skatt som beräknas på ett schablonbelopp.

Schablonintäkten baseras på statslåneräntan, plus en procentenhet, och den lägsta möjliga avkastningen är satt till det vi har nu, 1,25 procent.

Men statslåneräntan ändras, nästa gång i november i år. Sannolikt kommer den då att höjas eftersom räntorna generellt sett stiger.

Källa: Skatteverket, Riksgälden

Nära 3,6 miljoner svenskar sparar i investeringssparkonton (ISK).

Nu vill Centerpartiet slopa skatten på de första 300 000 kronorna på ISK-kontot.

— Det ska vara enkelt att börja spara och vi vill särskilt gynna småsparare, sådana som lägger undan några hundra varje månad för att spara till pensionen, en första lägenhet eller helt enkelt bygga upp en buffert för framtiden, säger partiledaren Annie Lööf.

Tufft om diskmaskinen går sönder

Hon hoppas att förslaget ska bidra till en "sparkultur".

— Många har små marginaler, det blir tufft om diskmaskinen går sönder, vi vill uppmuntra fler att lägga undan en slant.

I maj förra året lade en arbetsgrupp inom Socialdemokraterna, med dåvarande finansminister Magdalena Andersson i spetsen, fram ett förslag om begränsningar i ISK. Förslaget fick kritik och S har sedan dess slopat det.

TT: Är det här förslaget ett krav för att ni ska släppa fram en regering efter valet?

— Vi har presenterat vad vi går till val på. Det handlar om landsbygd, klimatet och sänkta skatter för låginkomsttagare och på sparande. Vi ser det som en helhet där det här förslaget är en av våra viktiga prioriteringar, säger Annie Lööf.

"Ökar tryggheten för småsparare"

Om förslaget blir verklighet beräknas det kosta 2,3 miljarder kronor nästa år.

Annie Lööf anser att staten i ett läge med inflation, höjda räntor och sänkta reallöner bör göra det enklare för hushållen att spara.

— Många människor är väldigt oroliga över sin ekonomi nu. Vi utgår från att både höger och vänster i svensk politik, i de här oroliga tiderna, bejakar förslag som faktiskt ökar tryggheten för småsparare.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.