En av de tre Römosseskolorna i Angered. Arkivbild.
En av de tre Römosseskolorna i Angered. Arkivbild. - Foto: TT

Elever tvingas bort från omdebatterad skola

Ett hundratal elever som gått på den omdebatterade Römosseskolan i Angered i Göteborg kastas ut från skolan. Orsaken är att föreningen bakom skolan måste få ihop ekonomin, skriver Göteborgs-Posten.


Enligt skolchefen Johan Romberg är det ungefär 150 elever som tvingas lämna någon av de tre Römosseskolorna.

Göteborgs stad har deponerat tiotals miljoner kronor i skolpeng hos länsstyrelsen i stället för att betala ut dem till Römosseskolan, eftersom föreningen bakom skolan saknar bankkonto.

Politisk strid

— Vi har hela tiden försökt få betalt av Göteborgs stad, men inte fått besked i god tid, och då var vi tvungna att ta det beslutet, säger Mohammad El-Alti, som sitter i styrelsen som driver skolorna, till GP.

I juni ville M, V och MP att kommunen skulle börja betala ut pengarna till skolans skattekonto. Tjänstemännen på grundskoleförvaltningen har kommit fram till att det inte finns något lagligt hinder för att göra så, och att kommunen därmed har en skyldighet att betala ut pengarna skyndsamt.

Men S, L och det lokala partiet Demokraterna drev igenom att frågan i stället skulle lyftas till kommunfullmäktige – som tar sitt beslut i höst.

— Vi står redo att ta emot eleverna från Römosseskolan, säger Axel Darvik (L), ordförande i grundskolenämnden om beskedet att elever nu tvingas byta skola.

Vill stänga

Skolinspektionen beslöt i oktober 2021 att stänga Römosseskolorna, eftersom styrelsen för skolan inte ansågs ha kontroll över ekonomi och verksamhet. Men Römosseskolan överklagade, och fick rätt i förvaltningsrätten. Skolinspektionen har i sin tur överklagat det beslutet till kammarrätten.

En tidigare rektor har dömts till drygt fyra års fängelse för ekonomiska brott med koppling till skolan. Även den domen är överklagad.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polens president stoppar dagen efter-piller

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

2 timmar sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.