PFAS är samlingsnamnet för en grupp kemikalier som finns på många ställen i vårt moderna samhälle – bland annat i kosmetika, stekpannor, regnkläder, skor, och i vissa fall även i dricksvattnet.
De har kallats "evighetskemikalier", eftersom ämnena inte bryts ner i naturen.
Man vet sedan tidigare att fisk från insjöar kan innehålla PFAS. Nu visar ett test att det även gäller kräftor.
Svenska kräftor innehöll höga halter PFAS
Researchföretaget Testfakta analyserade åtta fabrikat av kräftor, färska eller djupfrysta, som säljs i svenska butiker. Testet visade att svenska kräftor innehöll höga halter PFAS.
En person som väger 70 kilo kan inte äta mer än tre till sex svenska kräftor på en vecka, utan att nå upp till det riktvärde för PFAS som satts av EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet (Efsa).
Motsvarande tal för de importerade kräftorna i testet varierade från 64 till nästan 2 000 kräftor.
— Det är anmärkningsvärt höga värden i Sverige, säger Bengt Vernberg, ansvarig för teknisk research på Testfakta.
De allra flesta äter inte kräftor mer än kanske ett par gånger om året, som mest. Men riktvärdet från Efsa gäller allt intag av PFAS, inte bara kräftorna.
— Totalintaget har vi ingen aning om. Det kräftorna står för är ytterligare en förhöjning, säger Bengt Vernberg.
Kräftsmöret värst vad det gäller PFAS
Presentationen av testet gäller halter i kräftköttet. Men det fanns ännu mycket mera PFAS i kräftsmöret.
— Man ska kanske inte ska suga på kräftan, om man på något sätt vill reducera intaget, säger Vernberg.
Det är inte helt klart varför just svenska insjökräftor har så mycket PFAS. Men man vet att brandskum har innehållit höga halter, och att PFAS använts mycket i vattenavstötande material.
Kräftor från Sverige, Spanien, Turkiet och Egypten ingick i testet.