Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Arkivbild.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Arkivbild. - Foto: TT

Statsvetare: En historisk situation

En historiskt ny situation i en valrörelse.Så beskriver en statsvetare Centerledaren Annie Lööfs besked om att Magdalena Andersson (S) är den bästa statsministerkandidaten.


— Att man så tydligt väljer sida och drar på sig de andra borgerliga partiernas kritik, säger Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Samtidigt tycker han inte att att Annie Lööf tar en särskilt stor risk.

— Hon har sina fiender i det borgerliga läget redan. Det har ju aldrig hänt förut att Centerpartiet varit de borgerligas fiende på den nivån som det är nu. Och nu är det här ett finger upp tillbaka till dem. Ja, ni har rätt, vi har valt sida.

Annie Lööf kom med beskedet i en intervju med Dagens Nyheter. Hon sade också att C kan tänka sig att sitta i en regering med Socialdemokraterna.

Däremot upprepar Lööf att C inte kommer att ha något organiserat budgetsamarbete med Vänsterpartiet.

— Det är ju som förut, det är ju rörigt och oklart. Men det är ju ändå en stor skillnad jämfört med 2018 tack vare det här.

Esaiasson säger att det nu blivit ännu tydligare att det är två lag i valrörelsen.

— Något som jag tror, men det är svårt att belägga, är att väljarna kommer att väga in regeringsbildningarna tydligare den här gången än förra gången.

— Det är svårare att önsketänka att man ska få den regering som man vill utan man måste se realistiskt på saken och det kommer att öka det strategiska inslaget i väljarnas kalkyler.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Armani svänger – börsnotering möjligt

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.

63 000 vårdanställda kan vägra övertid

På torsdag nästa vecka kan 63 000 anställda inom vården gå ut i övertids- och nyanställningsblockad. Vi jobbade tre miljoner övertidstimmar förra året vilket motsvarar ungefär 1 800 extra heltidsanställda. Vi kommer inte täcka upp för det längre, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Polisen i Norrköping rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar i krock i Norrköping.", skriver polisen på sin hemsida.

Radio: Man hotar spränga sig på iranskt konsulat

En man hotar att spränga sig själv i luften vid Irans konsulat i Paris, rapporterar fransk radio.

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Den amerikanska Iphone-tillverkaren Apple har plockat bort flera av de allra populäraste apparna ur bolagets app-butik i Kina, rapporterar tidningen The Wall Street Journal.