Måndag 26 Sep
Stockholm

Helikopter ska hjälpa hotad skärgårdsfågel

Skräntärnan är närapå utrotningshotad, men genom att dumpa hundratals ton grus i skärgården hoppas man kunna återskapa häckningsplatserna. Arkivbild.
Skräntärnan är närapå utrotningshotad, men genom att dumpa hundratals ton grus i skärgården hoppas man kunna återskapa häckningsplatserna. Arkivbild. Foto: TT

Kan hundratals ton med grus som fraktas ut till skärgården med helikopter hjälpa den nära utrotningshotade skräntärnan?

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Det är i alla fall förhoppningen i ett nytt projekt där länsstyrelsen i Sörmland vill återskapa skräntärnans häckningsplatser, rapporterar Vetenskapsradion.

Skräntärnan, Sveriges största tärna, häckar på grusbäddar i skärgården – men många häckningsplatser har försvunnit, i huvudsak till följd av att att det byggts allt fler sommarstugor, ökad båttrafik och annan exploatering av östkustens skärgård.

Därför är det viktigt att skydda och restaurera de få häckningsplatser som finns kvar.

Att hälla ut så stora mängder grus på de små öarna kräver dock smått extraordinära insatser. Gruset ska flygas ut i skärgården med helikopter för att dumpas mellan klipporna – och sedan krattas ut för hand.

— Det här är ett sätt att hjälpa just skräntärnorna så det är jättekul att kunna göra det, säger Kajsa Mellbrand, en av dem som leder projektet på länsstyrelsen, till radion.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.